ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inte som man tänker sig en våldtäkt” – hovrätten ändrar kritiserad dom

Karl Enn Henricsson · 12 Apr 2019
Uppdaterad 12 Apr 2019
Hovrätten river nu upp den kritiserade domen, och dömer mannen för våldtäkt och misshandel.

Hovrätten river nu upp den kritiserade domen, och dömer mannen för våldtäkt och misshandel. Foto: Leif R Jansson/TT


Kvinnan anmälde att hon hade våldtagits, och bland bevisningen fanns blodiga lakan, dokumenterade skador och ett vittne. Men tingsrätten friade mannen med motiveringen att det inte var som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”. Nu ändrar hovrätten den kritiserade domen.

klar

Artikellänk är kopierad

I februari förra året tog en man och en kvinna in på ett hotell i Stockholm, men natten slutade i katastrof, vilket Metro tidigt kunde berätta.

Mannen åtalades mot sitt nekande vid Stockholms tingsrätt för misshandel och våldtäkt av kvinnan. ”Det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”, ansåg en nämndeman. Vidare hette det att ”hon kan ha orsakat blessyrerna själv”.

En annan nämndeman ansåg bland annat att kvinnans berättelse var ”naiv och inte kan leva upp till verkligheten”, och den åtalade mannen friades. Nämndemän är politiskt tillsatta. Om två personer i en rätt om fyra vill fria en åtalad blir det en friande dom.

Domaren: Ville fälla honom

Det spelade sålunda ingen roll att domaren Mirja Högström och den tredje nämndemannen ville fälla den åtalade mannen.

– Jag och en nämndeman ville fälla honom för vi tyckte att bevisningen mot honom var tillräcklig. Att det som åklagaren åberopat – förhör med målsäganden och hennes väninna, och den tekniska bevisningen i form av rättsintyg och fotografier – gjorde att åtalet var styrkt. Vi ansåg att både punkten för våldtäkt och den för misshandel var styrkt, har Mirja Högström berättat för Metro.

Domen fick stark kritik, och rättsexpert Sven-Erik Alhem kallade den ”urusel”.

Mannen döms till fängelse

Den friade domen överklagades till hovrätten, som nu river upp tingsrättens dom.

”Hovrätten instämmer i tingsrättens skiljaktiga mening beträffande bevisvärderingen i målet och vilka slutsatser som bör dras av denna”, skriver hovrätten och dömer mannen för både våldtäkt och misshandel. Straffet blir fängelse i två år och tre månader.Hovrätten är dessutom enig.

– Äntligen fick min klient upprättelse. Hon är väldigt glad och lättad över hovrättens dom i dag. Nu kan hon äntligen få börja gå vidare i livet och bearbeta den här hemska händelsen så vi är väldigt nöjda i dag, skriver kvinnans biträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, i ett mejl till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro