ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Inte tillräckliga bevis för att lämna ut uppgifter"

Kristoffer Rengfors · 8 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bredbandsoperatören som fick det första "Ipred-kravet" anser inte att bevisen är tillräckliga för att lämna ut kunduppgifter.

Internetoperatören Ephone blev först ut att få ett "Ipred-krav" riktat mot sig när ljudboksförlagen Earbooks, Storyside, Piratförlaget, Bonnier Audio och Norstedts med hjälp av Antipiratbyrån den första april lämnade in ett informationsföreläggande till Solna tingsrätt, för att få veta vem som döljer sig bakom ett ip-nummer som påstås användas för att göra en mängd piratkopierade böcker tillgängliga för allmänheten.

Men Ephone anser inte att bevisen som lämnats in till tingsrätten är tillräckliga för att de ska behöva lämna ut uppgifter om sina kunder. Ephone välkomnar nu en juridisk prövning.

– Visar det sig i slutänden att informationen måste lämnas ut så kommer vi givetvis att göra så säger Bo Wigstrand, vd för Ephone, i ett pressmeddelande.Ephone anser att det finns en stor för att risk landets operatörer kommer att blir översvämmade av krav efter att Ipred-lagen införts. Något som kommer bli dyrt att administrera, och nu varnar Ephone för att en stor mängd informationsförelägganden från upphovsmän i slutänden kan resultera i dyrare bredband för kunderna.Ephone understryker i ett pressmeddelande att företaget inte ställer sig bakom att deras nät används för illegal fildelning. Men vill samtidigt inte lägga sig i kundernas privatliv.

– Ephone främjar inte på något sätt illegal användning av våra dataanslutningar. Däremot ställer vi oss positiva till applikationer som skapar trafik i vårt nät, säger Bo Wigstrand.

It-säkerhetsexperten André Rickardsson har tidigare kritiserat informationsföreläggandet och sagt att det inte är styrkt i informationsföreläggandet att någon utdelning av böckerna verkligen gjorts till allmänheten.

– Vi hävdar att servern var tillgänglig för allmänheten och att detta kommer att visa sig i en tingsrättsförhandling, svarade Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén på den kritiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro