ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inte tjänstefel köpa ut på avvisads biljett

Daniel Olsson · 13 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är inte olagligt för en handläggare vid migrationsverket att köpa tullfri sprit på avvisade asylsökandes resehandlingar. Den slutsatsen drar Mölndals tingsrätt och friar två handläggare för tjänstefel.

Det var i januari förra året som de båda männen fick i uppdrag att avvisa en iransk asylsökande med flyg från Sverige.

Väl på Landvetter flygplats passade de på att handla tre flaskor vin, en flaska sprit och en limpa cigaretter i taxfree-butiken. För att få handla visade de upp den asylsökandes resehandlingar som sina egna.

Enligt tingsrätten stred inte inköpet mot handläggarnas uppdrag att se till att den asylsökande kom på planet och inte avvek från platsen.

Tingsrätten hänvisar till en uppmärksammad dom från 1994 där en polisman i Göteborg friades för tjänstefel sedan han haft oralt samlag med en prostituerad kvinna i baksätet på en polisbil. Polismannen ansågs inte utöva myndighet mot någon i baksätet på bilen och begick därför inget tjänstefel.

Men den friande domen betyder inte att det nu är fritt fram för andra handläggare inom migrationsverket att handla sprit i taxfree-butiker.

- Nej, absolut inte. Det är absolut inte acceptabelt, säger Marina Bengtsson, chef för förvarsenheten vid migrationsverket i Kållered.

Enligt henne har de båda männen brutit mot reglementet och de väntar nu en prövning i migrationsverkets personalansvarsnämnd.

De båda handläggarna arbetar fortfarande kvar men har inte fått bistå vid några fler avvisningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro