ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Integritetsombudsman som ett paraply för fiskar"

Tomas Lundin · 5 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

"Ett paraply för fiskar"

Så beskriver piratpartiets Rick Falkvinge på sin blogg förslaget om att införa en speciell integritetsombudsman på. Förslaget kom från socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i skuggan av den enorma kritik som FRA-förslaget dragit till sig. Som systemet ser ut nu ligger integritetsärenden hos både justitiekanslern och Datainspektionen. Den nya ombudsmannen ska kunna samla alla integritetsärenden på ett skrivbord.Även från borgerligt håll har rop efter en integritetsansvarig hörts. Folkpartiet vill ha en integritetsinspektion som ska övervaka myndigheter och ersätta Datainspektionen.– Det låter som olika namn på samma sak, sa fp-ledaren Jan Björklund till Svenska Dagbladet apropå de liknande förslagen från partierna.Men förslaget har inte fallit i god jord bland landets FRA-kritiska bloggare."Grundproblemet är att lagstiftarna inte ens förstår vad integritet ÄR. Då hjälper inte en myndighet som ska lyda under lagstiftarna som ska se till integritet." skriver Rick Falkvinge på sin blogg.

Henrik Alexandersson, en av de mest drivande bloggarna i FRA-debatten, tror att ett "harmlöst mähä" som går i regeringens koppel kommer att utses:

"Att en integritetsombudsman skall ha integritet lär knappast ingå i arbetsbeskrivningen."I stället föreslår han sig själv, Pär Ström, Oscar Swartz, Mark Klamberg eller Dennis Töllborg som kandidater. Alla är kritiska till FRA.Michael Gajditza, som driver bloggen Svensk Myndighetskontroll, tycker att tjänsten i Sahlins förslag verkar vara skräddarsydd för en viss Thomas Bodström och är kritisk till om en ny ombudsman verkligen är vad Sverige behöver.

Läs vad bloggarna skriver

Henrik Alexandersson: Jag ställer upp!

Rick Falkvinge: Integritetsombudsman som ett paraply för fiskar

Svensk myndighetskotroll: Sahlin med en gammal patentlösning

Farmorgun i Norrtälje: In med jästen efter bullarna i ugnen

Mårtensson: Det krävs mer än en ombudsman

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro