ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Intel nysatsar på ultrasmå datorer

Jonas Ryberg · 23 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

BÄRBART. Intel fortsätter satsningen på ultrasmå bärbara datorer, så kallade Umpc. Detta trots att satsningen som presenterades mars för ett år sedan hittills fått ett ganska svalt mottagande. På sin utvecklarkonferens i Peking förra veckan presenterade företaget en delvis ny strategi. De ultrasmå datorerna delades in i två varianter. En som ska gå under namnet Mobile Internet Device och som främst vänder sig till vanliga konsumenter. Och en som behåller det gamla namnet men nu vänder sig främst till yrkesanvändarna. Den stora skillnaden är priset och att konsumentvarianten också fungerar också för det fria operativsystemet Linux. Den ursprungliga Umpc:n körde en variant av Windows och lanserades också tillsammans med mjukvarujätten Microsoft under namnet Origami.

De ultrasmå datorerna hamnar någonstans mellan en bärbar dator och en handdator i storlek. Samma sak gäller för batteritid och kapacitet. Och just den begränsade batteritiden har varit ett av de största problemen med maskiner som börjat säljas under det gångna året.

Halvledarjätten Intel tillverkar inte de små datorerna själv. Det handlar i stället om en referensdesign, en ritning, som utgår från processorer och annan teknik som företaget tagit fram. Intel är världens största tillverkare av processorer för persondatorer. Men företagets satsningar på att tillverka processorer för den snabbväxande mobiltelefonmarknaden har hittills varit ett misslyckande. Umpc är ett sätt att närma sig den marknaden från ett annat håll.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro