ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Interaktiv karta: Här är länderna där flest människor sitter i fängelse

Hugo Ewald · 18 Apr 2017
Uppdaterad 18 Apr 2017
Lägst andel fångar finns i Centralafrikanska republiken och Komorerna.

Lägst andel fångar finns i Centralafrikanska republiken och Komorerna. Foto: Alamy/IBL/Metro


I USA sitter 0,69 procent av befolkningen i fängelse. I Sverige bara 0,053 procent. Hur stor andel av befolkningen som sitter i fängelse skiljer sig åt stort, visar Metros genomgång.

klar

Artikellänk är kopierad

I USA sitter över 2,2 miljoner människor i fängelse. Det betyder att hela 0,69 procent av befolkningen just nu sitter bakom galler. Men hur stor andel av befolkningen som sitter i fängelse skiljer sig åt stort, beroende på var i världen du kollar.

Hur stor andel av världens länders befolkning som är fångar sammanställs varje år av Institute for criminal policy research, ICPR, i deras rapport World prison population list. Och den visar att det egentligen bara finns ett land som har en större andel fångar än USA – Seychellerna, någonting som egentligen främst beror på att Seychellerna med sina drygt 79 000 invånare håller många somaliska pirater fångna innan de deporteras.

Lägst andel fångar finns i Centralafrikanska republiken och Komorerna, där bara 16 respektive 19 invånare per 100 000 sitter i fängelse. Sverige ligger på plats nummer 23, tillsammans med Jemen, Qatar och Andorra, med sina 53 fångar per 100 000 invånare. I allmänhet är det lägst andel fångar i de Västafrikanska länderna och högst andel fångar i Centralamerika.

I överlag ökar fängelsepopulationen i världen, enligt den senaste upplagan av World prison population list, som publicerades under 2016. Sedan år 2000 har fängelsebefolkningen i världen ökat med runt 20 procent, högre än den befolkningsökning på 18 procent som ägt rum under samma period. De siffrorna skiljer sig dock också åt från region till region. i Oceanien och Syd- och Nordamerika har andelen som sitter i fängelse ökat med 60 respektive 40 procent. I Europa har den dock minskat med 21 procent.

Rapporten visar också att många fler kvinnor idag sitter i fängelse i världen. Den totala fängelsepopulationen som är kvinnor har ökat med 50 procent sedan 2000. Den totala populationen män har bara ökat med 18 procent. I praktiken innebär det att andelen kvinnor bland världens fångar gått upp från 5,4 procent 2000 till 6,8 procent enligt de senaste tillgängliga siffrorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro