ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Internationell lista: Hög risk för svensk bostadsbubbla

Jesper Lindqvist · 16 Jul 2019
Uppdaterad 16 Jul 2019
I en artikel av Bloomberg varnar experter för att Sverige kan drabbas av en bostadsbubbla.

Foto: Janerik Henriksson/Hasse Holmberg / TT


Under helgen publicerade Bloomberg en lista över vilka länder i världen som löper störst risk att drabbas av en bostadsbubbla. Sverige ligger på en tredjeplats på listan, men enligt sparekonomen Johanna Kull blir placeringen något missvisande. ”De missar att hushållens balansräkning även har en inkomstsida, bland annat i form av sparande”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Risk för bostadsbubbla i Sverige.

Vem: Ekonomen Niraj Shah presenterar uppgifterna i Bloomberg Economics.

Var: Risken är som störst i Kanada, Nya Zeeland och Sverige, enligt Bloomberg.

Hur: Niraj Shah har tittat på huspriser och hyresnivå i förhållande till hushållens skuldsättning som en del av landets BNP, och sedermera listat de mest riskutsatta länderna.

När: Uppgifterna publicerades under föregående helg.

Varför: ”En friare penningpolitik kan så det frö som sedan växer till sig och blir nästa kris”, säger Niraj Shah till Bloomberg.

Källa: Bloomberg

Under de senaste åren har den långa trenden med stigande bostadspriser mattats av, vilket har lett till att bostadspriserna för första gången på länge har sjunkit. Bakom utvecklingen kan man bland annat se politiska initiativ, såsom det amorteringskrav som regeringen införde i fjol för att kyla av den heta bostadsmarknaden.

Flera experter har i samband med de sjunkande priserna börjat tala om en bostadsbubbla, och nu varnar man alltså även internationellt om att Sverige, och svenska låntagare, befinner sig i riskzonen för en sådan ekonomisk kris.

LÄS MER
Professorns varning om andrahandsmarknaden: "En allvarlig signal till kommunerna"

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, är dock inte inne på det spåret. Hon menar att det finns vissa brister i Bloombergs sätt att räkna.

– De har granskat hushållens skuldsättning i förhållande hyror och inkomster. Det är såklart relevanta delar, men de missar att hushållens balansräkning även har en inkomstsida, bland annat i form av sparande. Det här sparandet har varit högt bland svenska hushåll, och de flesta har trots allt goda marginaler i sin ekonomi vilket gör att de klarar räntehöjningar och höjda bostadspriser, säger Johanna Kull.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank.Foto: Erik Simander/TT

FN kritiserar spekulationsköp

I Kanada, som toppar listan, har man enligt Bloomberg under den senaste tiden introducerat nya lagar för att kyla av bostadsmarknaden ytterligare. Det handlar främst om att man framöver kommer att beskatta folk från andra länder som vill köpa bostäder i Kanada. Och i Nya Zeeland, tvåa på listan, har man tagit ytterligare ett steg och förbjudit den typen av köp.

Målet är att komma åt de spekulationsköp som handlar mer om investeringar för att göra stora vinster, snarare än att köpa en bostad för att använda som hem.

LÄS MER
Efter stora försäljningsrekordet – så blir prisutvecklingen på din bostad

Trenden, med spekulationsköp från utländska investerare, har man kunnat skönja i flera populära städer och länder under de senaste åren. Bland annat har man från FN:s håll pekat på en global trend som skadar vanliga bostadsköpare i de enskilda länderna.

I ett brev till bolaget Blackstone Group, som ägnat sig åt sådana köp, riktade FN:s rapportör för rätten till en bostad, Leilani Farha, tidigare i år skarp kritik mot konceptet.

”Enorma summor globalt kapital investeras i bostäder som ett säkert sätt att investera. Man handlar sedan med detta kapital på globala marknader, vilket får förödande konsekvenser för vanliga människor”, skrev hon enligt Financial Times.

”Marknaden börjar återhämta sig”

Sveriges Radios program ”Konflikt” har också tagit upp frågan, och sett att liknande investeringsbolag köpt upp bostäder i Stockholms ytterförorter.

Trots detta menar Johanna Kull att åtgärder som de man har sett i Kanada och Nya Zeeland inte kommer att vara nödvändiga i Sverige, eftersom spekulationsköpen inte ligger på samma nivå här.

– Vi har inte haft några stora problem med detta. Bostadspriserna har stigit på grund av mer fundamentala orsaker, nämligen historiskt låga räntor och en akut bostadsbrist. Folks behov av att ha någonstans att bo är anledningen till att de svenska bostadspriserna har stigit så mycket som de har gjort, där skiljer sig Sverige från många andra länder.

LÄS MER
Forskarens larm: Akut renovering krävs för 140 000 lägenheter

Hon tar exemplet med minskade investeringar i nyproduktioner som ett exempel på att det inte behöver röra sig om rena spekulationer.

– När man ser förändringar på marknaden, som man har gjort under de senaste två åren med något sjunkande priser, är det normalt att man inte vill betala för något där inflyttning sker flera år senare. Man vet helt enkelt inte hur läget kommer att se ut då, risken blir högre och därför avvaktar man. Nu vittnar flera mäklare snarare om att marknaden börjar återhämta sig med fler affärer efter en tuffare period, säger hon.

”De flesta bolånetagarna kan vara trygga”

Hur framtiden ser ut på bostadsmarknaden är dock svårt att sia om.

Flera faktorer påverkar utvecklingen, såsom politiska initiativ och det allmänna ekonomiska läget i landet.

LÄS MER
Nya fenomenet: Bostadsrätter blir hyresrätter i Stockholm

Johanna Kull menar dock att hushållen står starkt rustade om det skulle komma ett större bakslag på bostadsmarknaden.

– Så länge räntorna fortsätter vara låga, vilket allt tyder på i dagsläget, så kommer även bostadsmarknaden och prissättningen att hållas på en hög nivå. Men om konjunkturen förändras och så även den svenska ekonomin så kan de flesta bolånetagarna fortfarande vara trygga med sin ekonomiska situation. Boendekostnaden är fortfarande lägre för personer med bostadsrätt än för de som väljer att hyra, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro