ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Internationella medier: "Sverige tycks förändrat"

TT · 15 Sep 2014
Uppdaterad 15 Sep 2014
Så här såg det ut i Finland på Hufvudstadsbladets sajt. 

Så här såg det ut i Finland på Hufvudstadsbladets sajt.  Foto: Skärmdump


Internationella medier ägnar ovanligt mycket utrymme åt det svenska valet. I fokus för intresset är återkomsten för Socialdemokraterna, med partiledaren Stefan Löfven i spetsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverigedemokraternas frammarsch till att bli landets tredje största parti får också mycket utrymme. Runt om i världen noteras att partiledaren Jimmie Åkesson blivit vågmästare, med avgörande inflytande för hur Sverige ska styras under de kommande fyra åren.

Danska Politiken skriver i en kommentar att valresultatet inte liknar någon dröm för svenska S. Löfven nu kan enligt skribenten hamna i samma dilemma som danska partikamraten och statsministern Helle Thorning-Schmidt gjorde efter valet 2011:

"Vänsterflygeln vann valet, men inte makten", heter det i artikeln där det beskrivs hur det blågula ekonomiska "miraklet" gått in i väggen, och att inget kan sminka över tillståndet i skolor, sjukvård och på vårdhem.

"I morgon kämpar Sverige med tillväxt", förutspår Politiken som utmålar det som lika svårt för svenska socialdemokrater som deras "europeiska bröder och systrar när det gäller att finna svaret på stora samhällsförändringar".

"Reinfeldt hamnade i diket, och sossarna hänger på repet", heter det i artikeln.

Helsingin Sanomats Elina Kervinen skriver i en kommentar att Socialdemokraternas valframgång har en "bitter" eftersmak, som förstärks av den kraftiga ökningen för SD.

Om Stefan Löfven vill isolera de invandrarfientliga måste han söka stöd över blockgränserna, skriver hon men konstaterar att det kan vara svårt att få med sig något av de mindre allianspartierna.

Hur de andra partierna ska förhålla sig till SD utmålar hon till en av de stora frågorna de närmaste åren.

"Sverige tycks förändrat", slutar hon sin kommentar.

Företrädare för såväl norska oppositionen i Arbeiderpartiet som regeringspartiet Høyre var på plats i Stockholm för att följa valvakorna. Stefan Heggelund (H) säger till mediebolaget NRK att det blir en svår parlamentarisk situation på grund av SD:s framgångar. Han understryker att politik inte bara är strategi.

– Man kan säga att den hållning de andra partierna har till Sverigedemokraterna inte fungerar, eftersom det leder till att partiet bara blir större och större. Då är det viktigt att tänka på att politik inte bara är strategi, säger han.

Arbeiderpartiets Raymond Johansen beklagar också SD:s uppgång eftersom partiet "sätter svaga grupper mot varandra". Han är ense med Høyres Heggelund om att man inte bör blanda ihop det norska Fremskrittspartiet, (FrP),som sitter i den norska regeringen med SD. De båda pekar på sammanblandningen som ett svenskt fenomen.

– De svenskar som gör det bör sätta sig lite bättre in i norsk politik, säger Heggelund som pekar på att FrP har rötterna i missnöje med höga skatter medan SD:s bakgrund är "nazifierad".

– Detta är två olikartade partier, säger han.

I en analys av läget efter valutgången skriver brittiska mediebolaget BBC:s Lars Bevanger i Stockholm att Socialdemokraterna och Miljöpartiet misslyckats med att få majoritet i riksdagen, vilket skulle kunna göra de rödgröna partierna beroende av stöd från invandringsmotståndarna i SD på yttre högerkanten.

BBC-analytikern påpekar samtidigt att såväl S som MP och andra partier i mittfåran anser att SD är "för radikala att samarbeta med".

"Det betyder att den nya premiärministern kan behöva vända sig till motståndarlägret, partier något till höger om mittfåran i den avgående regeringen", för att försöka säkra röster "från fall till fall", konstaterar han.

VG skriver om "partiet alla andra partier avskyr".
VG skriver om "partiet alla andra partier avskyr".Foto: Skärmdump
Franska Le Monde.
Franska Le Monde.Foto: Skärmdump
The Guardian i Storbritannien.
The Guardian i Storbritannien.Foto: Skärmdump
Danska Politiken.
Danska Politiken.Foto: Skärmdump
klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro