ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Internet direkt i tv:n – hetaste trenden

Peter Pettersson · 4 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I dag öppnar årets största europeiska prylmässa i Berlin. Ifa-mässan har gått från att vara en mässa för tv-tillverkare till att täcka allt från kaffebryggare och sexleksaker till kameror och platt-tv.

En av årets stora trender är tv-apparater som kan anslutas till Internet.Redan på mässan i fjol visade Samsung upp en teknik med så kallade widgets som är små tilläggsprogram som syns på tv-skärmen och som gör att man till exempel kan se material från Youtube och Flickr direkt på tv:n utan att använda en dator.

Men nu är det holländska Philips som har kommit längst. De har lagt in nät-tv i alla modeller i sina 8000- och 9000-serierna. I de apparaterna kommer man att erbjuda internetinnehåll från flera olika innehållsleverantörer och dessutom har man byggt in en vanlig webbläsare från norska Opera.Det gör att man i princip kan surfa som på vilken dator som helst på tv:n när man anslutit den till bredbandet.

I de dyrare tv-apparaterna i 9000-serien kan man ansluta tv:n till internet både trådlöst och via nätverkskabel. För apparater i 8000-serien finns endast nätverkskabel.

Ett problem med att använda en tv-skärm för att surfa är att man knappt kan läsa innehållet på sidan när man sitter i tv-soffan. För att lösa det har Philips använt en variant av den så kallade html-tekniken som normalt används för att skapa internetsidor. Den tekniken kallas chtml. Fördelen med den tekniken är att man bland annat kan zooma internetsidornas storlek så att man kan läsa innehållet även på avstånd.

Philips lösning bygger på att man skapar lokala portaler i varje land där olika innehållsleverantörer får vara med utan kostnad. Redan från början är det klart med Youtube, Tomtom och Ebay. Förhandlingar med flera andra internationella och lokala innehållsleverantörer pågår också för närvarande.

Tekniken är enkel att använda. När tv:n väl anslutits till internet är det bara att trycka på Net-tv på fjärrkontrollen för att komma in i portalen där de olika videotjänsterna finns. Sedan väljer man det man vill titta på. Kvaliteten på bilden beror sedan på vilken kvalitet det är på det uppladdade klippet.

Vill man vill surfa in på en vanlig webbsida går man in i webbläsaren och anger sajtens adress med fjärrkontrollen.

För att Samsungs teknik ska fungera krävs att innehållsleverantörer tillverkar så kallade widgets för Samsungs apparater. Widgets använder i sin tur en teknik som utvecklats av Yahoo, en så kallad öppen standard för dem kan skriva program.

Stöd för widgets och direktkoppling till internet och Youtube finns i flera av Samsungs modeller.– På Ifa visar vi också upp några av våra nya widgets och vi räknar med att flera sådana med nya tjänster kommer löpande, säger Erik Johannesson, pr-chef på Samsung.

Men många tänkbara leverantörer av innehåll känner sig kluvna. De vet inte om de ska utveckla material för chtml som Philips satsar på, eller om de ska välja Yahoos widgetteknik som Samsung kör med. Det kan leda till att hela utvecklingen av Internet i tv:n inte går lika snabbt som vi konsumenter kanske skulle vilja.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Pettersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro