ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Internet Explorer tas bort från Windows 7

Kristoffer Rengfors · 12 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix/ Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Efter EU-domarna försvinner nu Internet Explorer från Windows. När Microsoft lanserar Windows 7 i Sverige kommer webbläsaren inte att följa med.

När Windows 7 släpps i Europa i oktober kommer ingen webbläsare att finnas installerad. Efter att EU dömt Microsoft till miljardböter för olaglig konkurrens på webbläsarmarknaden kommer nu Internet Explorer inte vara förinstallerat i Windows. Norska företaget Opera har tillsammans med bland annat Google och Mozilla Foundation, som ligger bakom webbläsaren Firefox, försökt att tvinga bort den förinstallerade Internet Explorer ur Windows, något som nu lyckats.Förutom att Internet Explorer tas bort från Windows 7 kommer även en version av Windows att säljas utan Windows Media Player, även detta efter ett EU-beslut. Även här har det handlat om att Windows Media får en otillåten konkurrensfördel mot konkurrerande mjukvara när det är förinstallerat i Windows.Inte mindre än tolv olika versioner av Windows 7 kommer att finnas till försäljning när operativsystemet släpps i Europa. Microsoft har inga planer på att ta bort Internet Explorer från de versioner av Windows 7 som säljs utanför EU. Den som köper en ny dator med Windows 7 kan nog räkna med att få en webbläsare. Datortillverkare än nämligen fria att installera valfri webbläsare på de datorer de säljer.

EU-kommissionen kommenterar Microsofts agerande i ett uttalande:– EU-kommissionen hade önskan att Microsoft skulle erbjuda flera webbläsare till sina kunder, istället har de valt att inte erbjuda någon webbläsare alls. Istället för mer valfrihet har Microsoft mindre. – Datortillverkare kan välja på att installera Internet Explorer, en annan webbläsare, eller flera webbläsare.

Norska Opera skriver i ett uttalande att företaget inte är nöjda med Microsofts agerande och inte tror att Microsofts agerande kommer att återställa en sund konkurrens på marknaden för webbläsare.Cirka 65 procent av världens nätsurfare använde Internet Explorer under maj 2009. Mozilla Firefox kom på andra plats och användes av drygt 22 procent. Apples webbläsare Safari ligger en bra bit efter på tredjeplatsen med ca 8,5 procent av användarna enligt Net Applications.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro