ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Internet kan ge oss minne som guldfisk

metro · 15 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Rasmus Fleischer – Doktorand

klar

Artikellänk är kopierad

Neurovetenskapens främsta studieobjekt genom tiderna har gått till historien som Henry M (1926-2008).

Han led av epileptiska anfall så svårartade att 1950-talets läkare beslöt sig för en radikal åtgärd: de öppnade hjärnan och opererade bort hans hippocampi.

Epilepsin försvann mycket riktigt, men inte bara den – Henry M förlorade också förmågan att långtidslagra minnen.

Allt som hänt fram till operationen fanns kvar i minnesbanken och intelligensen var det inga problem med. Henry M uppskattade att lösa korsord, titta på teve och samtala med sina vårdare.

Varje gång han fick höra att en släkting avlidit blev han lika ledsen. Från 27 till 82 års ålder levde han sitt liv med guldfiskminne. Intryck lagrades i ungefär trettio sekunder, tillräckligt för att kunna delta i en konversation.

Därefter försvann de för alltid, eftersom Henry M saknade förmågan att kopiera vidare dem från hjärnans arbetsminne till dess långtidsminne.

Hur annorlunda vore Henry M:s liv om han hade vuxit upp med internet? Tänk om han varit van vid att konversera i chattkanaler, där vad som tidigare sagts finns kvar att läsa i loggen även efter att 30 sekunder har gått.

Nätet har i någon mån gjort det lättare att klara sig med guldfiskminne. Å andra sidan går det att hävda att nätets kommunikationsmedier skapar en slags guldfiskminne hos sina användare.

Christopher Kullenberg skriver i sin kommande bok ”Det nätpolitiska manifestet” om hur rörelser som är baserade på nätet måste jobba med ständig repetition för att inte de kollektiva erfarenheterna ska tyna bort.

Motsatsen till Henry M är "Funes den minnesgode", titeln på en novell av Jorge Luis Borges om en man som minns precis allt. Hans liv är inte det minsta mer önskvärt än Henry M:s, frågan är om Funes ens är förmögen att tänka.

Själv funderar jag en del på hur man skulle kunna skapa minnen av cykliskt slag. Tänk att varje sommar minnas varje annan sommar, men inte ha några minnen av vinter eller vår.

+ Kungliga Biblioteket bedriver ett kalejdoskopiskt forskningsprojekt om lagringsmedier, som inspirerade till denna kolumn.

– Länkutbyten mellan dagspress och bloggar skapar korttidsminne av allra tristaste slag.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro