ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Internet snart fullt

Kristoffer Rengfors · 6 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

INTERNET. Vi tittar alltmer på video via internet och laddar hem allt större filer. Förra året passerade antalet internetanvändare en miljard. Nu varnar experter för att vi snabbt närmar oss gränsen för vad internet i sin nuvarande form klarar av. Och frågan är vem som ska betala för utbyggnaden.– Det har att göra med bandbreddsförbrukning. Videotjänster tar så mycket plats. Om vi inte börjar fundera på det här nu kommer företag som Google (som äger Youtube) att bli tvungna att bygga ut näten själva. Då kan privata intressen styra trafiken och det kan bli otrevligt, säger Peter Blom, intendent på IT-ceum – det svenska datamuseet i Linköping.

I USA utgör nu trafik till och från Youtube 35 procent av all utnyttjad bandbredd. Samtidigt lanseras nu flera stora tjänster som tillhandahåller hela filmer via nätet. Bland annat startar videotjänsten Joost av bland andra svensken Niklas Zennström. – Det som händer nu är att vi går från överkapacitet till underkapacitet. Internet har från första början byggt på att utnyttja överkapacitet. Från början användes överbliven kapacitet i telefonnätet, och så har det fortsatt. Nätet måste byggas ut och frågan är vem som ska betala, säger Jon Lindén på Procera Networks.– Det kan bli så att det bara är de som kan betala som får tillgång till tillräckligt mycket bandbredd i framtiden. Det gör att entreprenörskapet där alla kunde bli egna tv-producenter eller tidningmakare på nätet försvinner, säger han.Marcus Nylén är vd på Bredbandsbolaget. – Vi tror inte att det kommer att vara ett problem att möta de ökande kraven på bandbredd, men det är klart att leverantörer som Youtube även de har ett ansvar för att kapacitetskrävande tjänster fungerar, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro