ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Internetgurun oroar sig för nätets framtid

Aron Andersson · 7 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löthberg tog internet till Sverige i slutet av 1980-talet, men idag är han kritisk till den svenska utvecklingen av nätet.
Peter Löthberg tog internet till Sverige i slutet av 1980-talet, men idag är han kritisk till den svenska utvecklingen av nätet.Foto: Aron Andersson

KRISTISK. Peter Löthberg, en av legendarerna från internets barndom i Sverige, riktar hård kritik mot dagens svenska internetaktörer. I veckan presenterade World Internet Institute och IIS-stiftelsen, Stiftelsen för Internetinfrastruktur, en undersökning om hur svenskarna använder internet. Den senares arbete för att säkra internets framtid får dock kritik.– Istället för att IIS-stiftelsen jobbar för att internet ska fungera om tio år så ägnar de sina resurser åt att annonsera på busshållplatser, säger Peter Löthberg.

Han har länge arbetat för att internet ska utvecklas och fick bland annat det svenska universitetsdatornätet Sunet att ansluta sig till internet under slutet av 1980-talet och Tele2 att grunda Swipnet. – Jag tror att IIS har missat vad de är till för. Domännamnsregistrering är en sak men de ska ju se till att den svenska internetinfrastrukturen ska fungera i framtiden. Det finns ingen annan som gör det.

Allt eftersom internet utnyttjas mer och mer för olika typer av tjänster, såsom tv, ip-telefoni och radio växer kravet på större bandbredd och på att uppkopplingen ska fungera problemfritt.– Till slut hamnar vi i det läget att du jobbar hemifrån. Ponera då att din arbetsgivare ser när du loggar in på morgonen och när du loggar ut på kvällen. Vad händer om internet slutar fungera? Får jag ersättning av Försäkringskassan? Är det vård av sjukt nät? Eller är det arbetsgivarens ansvar? Liksom hur hanterar man det där, för nätet är ju inte byggt för att fungera i Sverige, säger Peter Löthberg.

•• Vad är det byggt för då?– Det är byggt för att få så mycket pengar från användarna för så lite tjänst som möjligt. Det finns alldeles för många lurifaxar i den här branschen som har alldeles för stor trovärdighet.

•• Vems ansvar är det att överse det?– Ja, det är en bra fråga, nästa fråga! Alltså, det finns ju inget som tar något ansvar. De bygger järnvägar och vägar och sätter upp vägräcken, men de sätter fasen inte upp några vägräcken på nätet.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro