ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Internets adresser är på väg att ta helt slut

Kristoffer Rengfors · 25 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Istockphoto


klar

Artikellänk är kopierad

Vint Cerf är en av grundarna bakom det moderna internet. Nu varnara han för att antalet adresser på internet håller på att ta slut fort.
Vint Cerf är en av grundarna bakom det moderna internet. Nu varnara han för att antalet adresser på internet håller på att ta slut fort.

Internets adresser kan ta slut så tidigt som 2010. Det varnar nu en av det morderna internets grundare Vint Cerf för.Förenklat sett får varje dator som ansluts till internet får en egen IP-adress. IP står för Internet Protocol. För tillfället används IP version 4 vilket består av en adress uppbygd av fyra grupper av nummer. Men nu varnar Vint Cerf för att endast 14 procent av alla adresser finns kvar. År 2010 kan adresserna vara helt slut. Efter det går det inte att ansluta fler apparater till internet, skriver The Times.Anledningen till den snabba minskningen i antal lediga adresser främst beror på den explosion av bärbara apparater som kan anslutas till internet. – Det är som att internet håller på att få slut på telefonnummer, och finns det inga fler telefonnummer så kan man inte ha fler kunder, säger Vint Cerf till The Times. För att få tillgång till fler adresser uppmanar nu Vint Cerf alla att byta till IP version 6. Den versionen består av en adress bestående av åtta grupper av siffror, vilket gör att det finns 340 sextiljoner möjliga adresser. Vilket inte lär ta slut i första taget.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro