ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Internets fader skeptisk till att datorn tar över världen

Mia Odeh · 22 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
När Metro Teknik träffar Vint Cerf passar han på att be om ursäkt för att internetadresserna snart kommer att ta slut.

När Metro Teknik träffar Vint Cerf passar han på att be om ursäkt för att internetadresserna snart kommer att ta slut. Foto: Theresia Bråkenhielm


klar

Artikellänk är kopierad

Vint Cerf tar på sig ansvaret för att internetadresserna snart kommer att ta slut. När han började experimentera med att koppla ihop fyra datorer hos det Amerikanska försvaret på 60-talet lät 32-bitar långa adresser mer än tillräckligt. Då hade han ingen aning om att det lilla nätverket skulle växa ut över hela jorden, och absolut inte att någon skulle vilja ansluta sin brödrost.Hur hamnade du på Google?– Innan så arbetade jag på MCI med infrastruktur, men jag ville arbeta med mjukvara och ta fram applikationer, och var gör man det? Jo på Google. Jag har känt vd:n Eric Schmidt i 25 år, så jag ringde upp honom och frågade "behöver du hjälp?" och han svarade "ja". Det var min anställningsintervju.Vad gör på Google i dag?– Mitt jobb är att få fler att använda internet än de 20 procent av jordens befolkning som gör det i dag. Alla borde vara online. Annars jobbar jag mycket med policyfrågor, till exempel om upphovsrätt. Jag får resa jorden runt och prata med de smartaste människorna om den forskning som fortfarande behöver göras, det är verkligen det bästa jobbet.Vad är det som har överraskat dig under internets utveckling?– Att nätet skulle växa så fort och i så många dimensioner och att användarna själva genererar så mycket innehåll. Men framför allt att så många produkter ansluts till nätet. Vem hade kunnat tro att någon skulle vilja ha internet i sin brödrost? Eller som jag har – ett sensornätverk i vinkällaren, som ringer och talar om när temperaturen stiger.Hur tror du att internet kommer se ut om femtio år?– Eftersom jag själv gjorde en miss när jag beräknade att det skulle räcka med 32-bitarsadresser så kommer det finnas en del att ta tag i när adresserna tar slut, men i mitt försvar så var det ett beslut som togs 1977. Men jag tror att om 50 år så kommer allting med en funktion att vara anslutet till internet, och allting kommer att vara trådlöst. Gränssnittet med ett tangentbord och en mus kommer att ersättas av att man tar på saker eller pratar med dem.Vem driver utvecklingen?– Bland annat spelutvecklarna. Tänk på Wii från Nintendo. Jag tror att sensortekniken kommer att förfinas. Någon kanske tar fram en speluniform som känner igen exakt vilka rörelser man gör, eller andra onlinekläder.Tror du att datormolnet kommer att växa till en enda gigantisk superdator?– Nja, jag tror att det kommer att göras fler datorcenter och att de så småning om kommer att börja prata med varandra. En del spekulerar i om systemet kommer att bli smartare än den mänskliga hjärnan, bli självmedvetet och börja bygga egna datorer, men själv är jag skeptisk till det.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro