ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Intervju med Deportees inför Way Out West

metro · 10 Aug 2016
Uppdaterad 11 Aug 2016
Deportees.jpg

Deportees.jpg


klar

Artikellänk är kopierad

Nu på lördag kommer det kritikerhyllade Umeå-bandet Deportees att uppträda på Azalea-scenen på Way Out West. Med fem album i bagaget, varav den senaste The Big Sleep kom så sent som förra året, är nu bandet ute och spelar på ett flertal ställen runt om i Sverige.

Vi på Metro Music har fått en pratstund med sångaren och låtskrivaren Peder Stenberg via telefon.

Hur känns det inför spelningen på Way Out West? ”Vi spelade på samma scen år 2012 efter att vi hade släppt plattan Island & Shores, men då var det någon gång runt 15-tiden. Denna gång spelar vi klockan 16:25 och det tror jag gör en väldig skillnad. Med en bättre starttid på en stor scen inför 15 000 personer – det är svårt att slå den känslan!

Det vi kände efter förra gången vi spelade var att vi behövde jobba på att ´fylla´ut scenen. Spelningen gick verkligen inte dåligt eller så, men vi kände att vi hade betydligt mer att ge. Med det sagt kan alla förvänta sig ett riktigt bra gig nu på lördag!”

Går det egentligen att förbereda sig på något sätt med att ´fylla´ut scenen, som du talar om? ”Scenerna vi spelar på är så olika: det kan vara alltifrån en indieklubb i Linköping ena dagen till att dagen efter spela på ett slutsålt Cirkus för att sedan återgå till en mindre lokal i Växjö. Att planera en spelning blir svårt eftersom förutsättningarna är olika helt enkelt.”

Kan publiken förvänta sig något helt nytt eller annorlunda på er spelning på lördag? ”Oj, det är fortfarande så löst! Men det kan bli en överraskning helt klart. För oss blir det ju nu att komprimera fem skivor till endast tio låtar och vi vill ha en fin balans med material från flera skivor. Samtidigt finns det ett par låtar som är givna eftersom det är sådana livepjäser. Resten handlar mer eller mindre om dynamik – hur andas låtarna och vilket tempo gäller. Finns det låtar som ger större utrymme för interaktion med publiken?

Vi lägger nog ner provocerande mycket tid på låtlistan och dess ordning när jag nu tänker efter.” Den politiska undertonen har funnits i er musik sedan tidigare, men känner ni att ni blivit mer politiska med åren och vågat ta ställning i den typen av frågor i musiktexterna? ”Sedan vi började har det funnits en röd tråd med det politiska, men det var kanske framförallt med skivan Under The Pavement – The Beach som det blev väldigt explicit och tydligt. Namnet på plattan refererar till ett slagord från studentupproret i Paris 68´. Senare skivor är inte tematiska på just det sättet, men har å andra sidan tydliga anspråk om att berätta och beskriva hur samtiden och omvärlden ser ut.

Jag är uppväxt med hardcore och punk, som var det stora i Umeå på 90-talet, och då var det plakatpolitiken som regerade. Det saknades poetiska ambitioner, utan det var framförallt slagorden som var det väsentliga under den tiden. Numera är det mer privata och personliga ämnen som lyfts fram för att bli en kommentar om det nuvarande samhället. Typiska ämnen är ensamhet och utanförskap.”

Ni kommer bl.a. spela på Malmöfestivalen och Popaganda senare i augusti. Vad har ni för planer för hösten och vintern? ”Vi vet ännu inte hur det ser ut, exakta datum är inte satta ännu. Senaste plattan tog väldigt lång tid att skriva och bara att komma igång med den kreativa processen tog ett bra tag. När vi väl kört igång så gick det fort och vi har mycket låtar över som är färdiga och som vi verkligen är jättenöjda med. The Big Sleep är en väldigt introvert skiva och vi tar alltid avstånd från det dåtida för att slungas in i en ny riktning. Vi vill hela tiden förändra oss och inte kapitulera inför cynismen och gå i samma spår som tidigare eller tänka i framgångstermer – det dödar enbart konstnärskapet. Känslan jag har inför kommande musik är att det blir desto mer extrovert och offensivt. Vaga ord, möjligtvis, men så känns det för tillfället. Sen får vi ju faktiskt se om det blir så eller inte.

Möjligheten att spela in ett nytt album redan i höst vore en dröm för det skulle innebära att man håller sig inom den tvååriga intervallen. Förhoppningsvis kommer det att funka, men man får alltid se…”

Sista frågan, om du fick bjuda in tre personer från musikindustrin, döda eller levande, som du har sett upp till på en middag – vilka skulle du bjuda in och varför?

”Bruce Springsteen – Jag skulle vilja sitta och snacka med honom om John Steinbeck i ett par timmar.

David Bowie – Vi behöver lite extravagans, världsvana och brittisk humor vid bordet.

M.I.A. – Tillsammans med Joe Strummer den coolaste musikern jag vet.”

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro