ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INTERVJU S6, Han har Sveriges mest säregna yrke

Stockholm Andreas Jelvefors · 26 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Han gör nästan allt för sina 225 hyresgäster. Från att vattna deras blommor, beställa mat mitt i natten, till att viga dem. Jan Andersson, 57, har en av Sveriges mest omtalade tjänster. Som concierge i Skandinaviens högsta hyreshus Turning Torso. Det har gått mer än ett år sedan kändisar, vanliga barnfamiljer, danskar och andra började flytta in. Men även folk som inte hör hemma i Torson har försökt inta den 190 meter höga byggnaden. Bland annat från himlen. Nu summerar Torsons mysfarbror sitt första år i huset.

Blev det som du tänkt dig?

- Bättre. Varje dag är som på julafton. Jag vet inte vad paketet ska innehålla.

Vilket paket har hittills varit roligast att öppna? - Jag gillar den löpande kontakten med hyresgästerna, Man lär sig känna dem, vilka jobb de har, vilka bilar de kör, vad de äter och vad de har för behov.

Hur ser en vanlig dag ut?

Jag är rätt mycket en mysfarbror, som går omkring och pratar med folk, hjälper till med småsaker, föreslår ett gott vin, hjälper någon att installera sin hårddisk i datorn, sitter hemma hos någon och småpratar och tar en kaffe. Min hobby är mitt jobb. Det kan inte bli bättre.

Något uppdrag som du minns särskilt. - Det är kul när någon lämnar över sitt Visakort på morgonen och ger mig förtroendet att fixa flygbiljetter med hotell i London, teaterbiljetter, och bord på en mysig krog. Det är en god känsla att senare samma dag kunna räcka över bokningarna och Visakortet och se att hyresgästen är nöjd. Ibland har man fått ge sig ut mitt i natten för att ordna en oxfilé. Du vet, i min fickdator har jag 1500 kontakter som jag byggt upp under åren. Det är alltid någon jag kan ringa för att fixa det folk vill ha.

Finns det ingen förfrågan som har varit exceptionell? -Det absolut bästa som hänt är när jag fått förtroendet att viga någon här i huset.Det känns speciellt att få ta del av ett sådant vackert ögonblick människors liv. I övrigt finns ingen önskning som har förvånat mig. Hittills. Det är ganska ordinära frågor som att ta hand om tvätt, strykning, passa lägenheter, och bokningar. Jag hade gärna sett att jag sattes lite mer på prov och fått svårare uppdrag.

Ni har hundratals personer dagligen som vill ta sig in i Torson Hur ofta lyckas folk med det? - Inte en enda gång tror jag. De som påstår att de ska besöka en hyresgäst släpper vi inte upp förrän vi fått klartecken från den boende. Det är total diskretion som gäller. Helst tar vi frågor rakt över disken så att vi ser vem personen är.

Men Felix Baumgartners fallskärmshopp från Torsons tak lyckades du inte stoppa? - Han hade faktisk tidigare försökt komma in via entrén. Men han insåg att enda sättet att komma upp på taket vara att fallskärmshoppa från helikopter. Jag anlände precis när han hade hoppat. Nu finns fallskärmen i säkert förvar och kan inte återanvändas. Vi har också dett över säkerhetsrutinerna för att snabbare kunna ingripa om något liknande händer.

Är servicen i Turning Torso bättre än på hotell? - Ja, det är egentligen inte så stor skillnad. Det jag ska införskaffa nu är en liten serveringsvagn med lock som jag kan rulla fram till hyresgäster som har beställt mat till rummet.

Finns det någon som pysslar om dig när det behövs? - Ja där finns en dam, de får timmar som jag är ledig.

Andréas Jelvefors

Fakta Namn Jan Andersson Ålder: 57 Aktuell: som concierge i Turning Torso Familj: Ogift Fritidsntressen: Jobbet, musik och resor

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro