ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Intervjun sid 6.

Stockholm Mary Örnborg · 28 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kemikvinnor bestämmer om forskningsmiljoner

Två kändisar i kemibranschen kommer att få stort inflytande över vem som ska få forska om teknik och naturvetenskap. När regeringen nyligen utsåg styrelse till Vetenskapsrådet visade det sig att två av tre har koppling till kemin. Under tre år ska de besluta om närmare en miljard kronor. Den ena heter Ann-Christin Paul och är direktör för ett litet konsultföretag, PP Polymer. Den andra är generaldirektören för Kemikalieinspektionen, Ethel Forsberg. Metro Teknik har pratat dem var och en för sig, och de fick svara på samma frågor.

Varför så mycket kemi i den nya styrelsen? EF: Jag har inte tänkt på det, men det gläder mig. Man kan se det som ett tecken på att regeringen ser ett behov av forskning på kemiområdet. Men man ska vara försiktig där, Vetenskapsrådets roll är bred.

A-C P: Jag ser möjligtvis en koppling till miljön. I vårt företag har vi kämpat med miljöfrågorna länge, när vi startade 1985 tyckte många att vi var grönavågare och tog oss inte på allvar. Nu är det helt annorlunda.

På frågan om vilka frågor de vill driva tvekar båda, och säger att de först vill sätta sig in mer i verksamheten. Första mötet är om tre veckor.

A-C P: När jag ser alla luntor med papper verkar det vara väldigt mycket byråkrati jämfört med företagsvärlden! För mig är det viktigt att forskningen blir offentlig, att de nya saker som kommer fram inte hålls hemliga.

E F: Klimat och havsmiljöfrågor ligger högt på agendan. Och inom kemikalieområdet behövs en enorm kunskapsuppbyggnad för EUs nya kemikalielag.

Ni ska fatta beslut om drygt 300 forskarmiljoner per år – och ge avslag åt ungefär 1 600 forskare. Hur känns det?

EF: Jag tycker att det är bra att det är hård konkurrens – då är det förhoppningsvis de viktigaste och bästa projekten som får stöd. Men det är naturligtvis ett stort ansvar att välja ut dem!

A-C P: Jag tycker att vi satsar för litet på forskning. Det snackas så mycket om att Sverige är stort på forskning och utveckling – men mycket av det är ju vad Ericsson och andra stora företag håller på med, det är deras utveckling mot en kommersiell nisch. Det är också viktigt, men man får inte tappa bort grundforskningen.

Sus Andersson

PERSON Namn: Ann-Christin Paul Ålder: 53 Utbildning: Civilekonom Handelshögskolan Familj: Maken är forskningschef i bolaget. Två barn; en av dem heter Amit och har ett förflutet som sångare i A-teens. Bor: Stockholm Aktuell: Ska besluta om Vetenskapsrådets teknik- och naturvetenskapssatsningar Jobb: Vd för kemikonsultföretaget PP Polymer

PERSON Namn: Ethel Forsberg Ålder: 50 Utbildning: Landskapsarkitekt Familj: make (Tom), dottern Kim (20) och sonen John (15). Bor: Stockholm Aktuell: Ska besluta om Vetenskapsrådets teknik- och naturvetenskapssatsningar Jobb: Generaldirektör för Kemikalieinspektionen

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro