ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Invandrare strejkar mot SD:s framgång

erik paulsson Rönnbäck · 19 Sep 2014
Uppdaterad 19 Sep 2014

Sverigedemokraterna fick 13 procent – nu går invandrare i hela landet ut i en endags-strejk för att visa att Sverige klarar sig sämre utan människorna som flyttat in. "Jag vill visa att min existens har betydelse", säger en av dem.

klar

Artikellänk är kopierad

" Jag värnar om mitt land och bryr mig jättemycket om det här samhället, för det är här jag lever och här jag andas", säger Zei Ayik (till vänster), som ska strejka i protest  mot Sverigedemokraternas framgång i valet. Här gående bredvid Navid Ishan.
" Jag värnar om mitt land och bryr mig jättemycket om det här samhället, för det är här jag lever och här jag andas", säger Zei Ayik (till vänster), som ska strejka i protest  mot Sverigedemokraternas framgång i valet. Här gående bredvid Navid Ishan.Foto: Pontus Lundahl/TT

Två vänner har lunchrast och slår sig ned på en parkbänk i Kista centrum utanför Stockholm för att förklara varför de inte kommer att gå till jobbet den 1 oktober.

– Sverigedemokraterna ser mig och många andra med mig som har en annan kulturellt bakgrund som en kostnad. Jag ser oss som en resurs, och om jag och många med mig kan strejka så kan vi visa att vi är en del av samhället. Jag vill visa att min existens har betydelse, säger Navid Ishan, 30, som jobbar som systemtekniker.

Zei Ayik, 30, administratör, säger att Sverigedemokraternas 13 procent i valet inte är mycket i jämförelse med de 87 procent som röstade på andra partier, men att det i slutänden handlar om väldigt många människor.

– För dem är jag bara mitt namn. Jag heter inte Ulla Karlsson utan jag heter Zei, och det är verkligen annorlunda och jag ser utländsk ut. De vet ingenting om mitt liv, de vet ingenting om hur jag lever, vad jag har gjort, och om jag gör rätt för mig eller inte.

På några dagar har Facebookgruppen ”1a oktober – En dag för integration och mot SD”, som tagit initiativet till strejken, vuxit med tusentals användare. Mariam, som bildat gruppen ihop med väninnan Liv Ayasrah, förklarar att målet är att få invandringskritiker att tänka efter.

– En demonstration leder inte till någonting. Man går bara ut och skriker och så är man hemma igen. Det är därför vi tänker stanna hemma, men många kanske inte kan ta konsekvenserna av att inte gå till jobbet.

Sverigedemokraternas pressansvarige, Martin Kinnunen, kommenterar strejken med att det finns ”väldigt många invandrare som har röstat på oss också”.

– Det är märkligt att få det till att invandrare skulle tycka mindre om vårt parti mot bakgrund av att de är invandrare, det tror inte jag på.

klar

Artikellänk är kopierad

erik paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro