ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Invandringen är en vinstaffär för Skåne

Metro · 24 Sep 2015
Uppdaterad 23 Sep 2015

Foto: Montage/Privat


Sverige måste bli bättre att ta tillvara på den kompetens som många nyanlända invandrare har med sig. Den företagare som vill flytta sitt företag från Mellanöstern till Malmö eller Helsingborg ska få stöd och hjälp – inte bidrag, skriver företrädare för utbildningsföretaget Alpha CE.

klar

Artikellänk är kopierad

En hel värld skakas av kriget i Syrien. Flyktingströmmarna handlar inte om att någon försöker ta våra svenska välfärdsresurser. Det är en fråga om liv eller död. Det är barn som far illa och det är människor som upplever saker som vi i Sverige inte ens upplever i våra värsta mardrömmar.

För oss som arbetar med nyanlända invandrare är detta inte något nytt. Våra SFI-elever har visat bilder i sina mobiler på döda barn eller hem som varit i ruiner. Ett dödsbesked kan komma på sms mitt under en lektion.

Alpha CE arbetar med dem som står längst från arbetsmarknaden. Vi stöttar, utbildar och hjälper arbetssökande att hitta vägen in i samhället. Varje dag utbildar vi i svenska och försöker förklara den svenska arbetsmarknaden och det svenska samhället för nyanlända invandrare. Vår ambition är att hitta jobb åt så många arbetssökande som möjligt.

Vi ser inte den nyanlända invandraren som en kostnad. Rätt hanterat kan det vara en tillgång för Sverige. Vi har hjälpt nyanlända invandrare att starta pizzerior, bilverkstäder, importföretag och grönsaksbutiker. Vi har sett till att läkare och elektriker fått hjälp att navigera genom systemet och till slut fått sina betyg validerade och godkända. Det finns gott om regler och ramverk som ska stötta nyanlända till arbete. Men det finns också hinder i regelverket lätt kan bli snubbeltråd. I synnerhet om man inte ser varje individ och varje situation som en möjlighet.

Nyligen presenterade Stefan Löfven och Ylva Johansson ett stort reformpaket för en bättre integration. Det var bra. Men allt löses inte med mera pengar. Den stora bristen på behöriga SFI-lärare kommer bara att bli större. En möjlighet kan vara att ge dispens till de lärare som är lärare enligt den gamla skolan men som med dagens mått inte har legitimation.

Under hösten gör Alpha CE en resa genom Sverige, som vi kallar integrationsresan. Den här veckan är vi i Helsingborg och Malmö. Vi har bjudit in kommunpolitiker och berörda myndigheter för att samtala om vårt gemensamma ansvar, att skapa en framgångsrik integrationsprocess. Gräv där du står! Sverige måste bli bättre på att snabbt ta tillvara den kompetens och den resurs som finns. Den företagare som vill flytta sitt miljardföretag från Mellanöstern till en svensk mellanstor stad måste få stöd och hjälp – inte bidrag. Den läkare som arbetat i flera arabisktalande länder borde rimligen kunna möta arabisktalande patienter – även om det finns brister i det svenska uttalet.

Många företag visar sin empati och skickar pengar och resurser till behövande flyktingar. Vi fortsätter att leta arbetsgivare som vill rekrytera nyanlända invandrare. Vi fortsätter vår SFI-undervisning. Vi fortsätter att anställa personer med utländsk bakgrund. Dessutom satsar vi resurser på att sprida kunskap och erfarenheter på lyckade integrationsprocesser. Sverige ska inte se invandring som en belastning. Rätt hanterat är det en tillgång, en samhällsvinst. Dessutom måste vi kunna se oss själva i ansiktet på ålderns höst.

Maria Mattsson Mähl

Vd, Alpha CE

Lotta Stjärnfäldt

Regionchef, Helsingborg Alpha CE

Marta Bryngelsson

Regionchef, Malmö Alpha CE

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro