ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Investor i ny mångmiljardaffär

Stockholm TT · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det mäktiga investeringsföretaget har flaggat för att andelen privata tillgångar i portföljen ska öka rejält, från 13 till 25 procent. -Det här är ytterligare ett steg på den vägen, säger David Halldén, analytiker på Cheuvreux Nordic, till TT. Mycket talar för att Investor nu har siktet inställt på någon eller några av bolagets kärninvesteringar, det vill säga delägda bolag som i dag finns på börsen. Bland dessa finns exempelvis Husqvarna, Scania och Atlas Copco. -I stället för att plocka in något nytt, det kräver ju väldigt mycket pengar, så kan du flytta någonting från den publika sidan till den privata, säger Halldén. -Man behöver ju inte gå över ån för att hämta vatten. Betalar 26 miljarder Investor köper Mölnlycke Healthcare, ett av världens ledande företag inom engångsprodukter för sårvård och operationer, tillsammans med investmentbanken Morgan Stanley. Säljaren, riskkapitalbolaget Apax Partners, får nästan 26 miljarder kronor, varav större delen finansieras med lån.

Mölnlycke kommer att ägas av ett så kallat förvärvsbolag som till lika delar ska kontrolleras av de Investor och Morgan Stanley. Men Investor kommer att stå för cirka 65 procent av det totala egna kapitalet och aktieägarlån.

Förra året gjorde Investor en jätteinvestering i samma sektor, då maktbolaget tillsammans med sfärens riskkapitalgren EQT köpte ut medicinteknikföretaget Gambro från Stockholmsbörsen. Passar väl in David Halldén anser att Mölnlycke passar väl in i Investors portfölj. Bolaget har förutom Gambro många tidigare investeringar i hälsovårdsbranschen, till exempel Astra Zeneca. Därmed har Investor tillgång till erfaret folk som kan sitta i Mölnlyckes styrelse, och ett nätverk av industriella kontakter som till exempel kan hjälpa bolaget att bryta in på nya marknader. -Det här gör att ett bolag som Investor dels lämpar sig som långsiktig ägare, dels kanske har lite mer intern kunskap om vad man kan göra med Mölnlycke än konkurrenterna. Han räknar med att affären ska bidra till att den rabatt som Investoraktien handlas till i förhållande till tillgångarnas verkliga värde, den så kallade substansrabatten, ska minska. -Rabatten krymper ju mer unik din tillgångsmassa är och ju mer aktiv du är, säger Halldén, som efter beskedet höjde riktkursen för Investoraktien.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro