ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ip-telfonin seriös utmanare

Alla texter: Per Eriksson · 7 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Helena Lunding


klar

Artikellänk är kopierad

IP-TELFONI. Att ringa via internet är inget nytt påfund. Voip (voice over ip) har använts i mer än 15 år. Trots att de etablerade telebolagen hittills gjort vad de kan för att tysta ner detta alternativ får allt fler upp ögonen för ip-telefoni.Förklaringen till intresset är att det finns pengar att tjäna på att ringa via bredbandet. Vid halvårsskiftet i fjol räknade Post- och telestyrelsen till 314 000 ip-abonnenter, varav de flesta var hushållskunder.Att ip-telefonin inte fungerar med alla larmtjänster, att myndigheter har haft inkörningsproblem och att det inte går att ringa betalsamtal tycks inte bekymra nya abonnenter.Fredrik Öst, analytiker på Post- och telestyrelsen, säger att flykten från det traditionella telenätet fortsätter:– I slutet av första kvartalet i år hade ungefär en halv miljon kunder ip-baserad telefoni, säger han.Kabel-tv-jätten Com Hem är störst på marknaden. Bara under årets första kvartal ökade antalet telefoniabonnenter hos bolaget med 22 000 till 202 000.Com Hem är långt ifrån ensamt om att ha ip-telefoni. Även Bredbandsbolaget ligger väl framme. Etablerade telebolag som Glocalnet och Universal Telecom erbjuder ip-telefoni i konkurrens med uppstickare som Affinity, Cellip, Digisip och Megaphone.– Om tio år pratar vi inte längre i termer av ip-telefoni och vanlig telefoni, säger den amerikanske ip-experten Jeff Pulver.Även traditionell tv utmanas när voip håller på att bli eoip (everything over ip). Youtube och Myspace har redan populariserat spridning av videoklipp via webben.Möjligheten till interaktion med tittarna lockar annonsörerna. Samtidigt riskerar webbutsändningar att slå undan benen på etablerade aktörer i och med att tittarnas liv inte längre kan styras via tv-tablåerna.– Tele-    -kombranschen står under omvandling, bekräftar Jan Wäreby, ansvarig för affärsområde multimedia inom Ericsson.Där hoppas man med standarden ims (ip multimedia subsystem) kunna underlätta operatörernas omställning från röstsamtal till multimedia.Telia är redan en bra bit på väg. Med subventionerade digitalboxar har företaget under pågående släckning av det analoga marknätet lockat 100 000 kunder att skrota takantenner och paraboler till förmån för tv via bredbandet.– Responsen har överträffat våra förväntningar, säger Anders Bruse, vd för Telia Sonera Sverige, som berättar att 2,5 miljoner hushåll nu kan få dussintals tv-kanaler och video on demand via telejacket.

Dyra mobiloperatörer väljs bort

UTMANING. Även mobiloperatörerna börjar känna draget från ip-telefonin. Med rätt telefon kan den som befinner sig i en surfzon lätt välja bort sin dyra mobilteleoperatör. Mobiltelebolagen står alltså inför stora utmaningar. Det är möjligt att ringa ip-samtal över såväl trådbundna som trådlösa nät. Fler och fler utnyttjar möjligheten att ringa billigt via wlan.– Försäljningen av mobiltelefoner som fungerar dubbelt genom att kunna användas för ip-telefoni i surfzoner ökar, noterar marknadsanalytikern David Larsson på IT Research.Antalet surfzoner är på snabb tillväxt. Gräsrotsnätverket Fon har exempelvis 7 500 aktiva noder bara i Sverige. Enligt Jeff Pulver räcker det med att säga ”ip” för att de etablerade telebolagen ska darra:– Operatörernas rädsla bevisar att ip-tekniken är både mogen och konkurrenskraftig, säger denne namnkunnige konsult som kommer till Stockholm i samband med ip-telefonimässan Von Europe mellan den 11 och 14 juni.I bland annat Danmark provas uma (unlicensed mobile access) med mobiler från Nokia och Samsung. Automatisk växling mellan gsm/3 G-nät och wlan gör att användare som kommer in i en trådlös surfzon utan avbrott kan prata vidare till en lägre taxa.Även sladdlösa dect-telefoner kompletteras med wlan för prisvärda ip-samtal via hemmets eller kontorets trådlösa bredbandsnät. Samtidigt vidareutvecklas dect-tekniken.

Innovatörer från Sverige

LISTAN. Varje år sedan 2002 har den amerikanske ip-experten Jeff Pulver sammanställt en lista över världens hundra mest innovativa företag inom ip-området. Det saknas inte svenska inslag på årets topplista.– Vart och ett av de hundra företagen är sanna innovatörer som på ett positivt sätt bidrar till ip-teknikens ekosystem, säger Jeff Pulver.Innovationskraft, teknikhöjd, finansiell stabilitet och tillväxtpotential är några krav som ställs för att man ska hamna på listan.Konvergens mellan såväl nättyper som innehåll är ordet för året. Många av företagen på listan verkar ligga i gränslandet mellan telefoni, television, internet och underhållning.Hit hör Kistabaserade Tilgin som är på god väg mot miljardomsättning. Det snabbväxande företaget utvecklar triple-play-boxarna Vood och Mood för telefoni, bredband och tv genom ett nät.Spjutspetsföretaget Advoco Software utmanar jättar som Cisco på ip-telefoni. Advoco låter med Netpbx företag köpa ip-växelfunktionen som en tjänst.Pionjären Karl Erik Ståhls snabbrörliga Intertex Data uppmärksammas också av Pulver. Företaget har genom åren varit först på marknaden med många kommunikationsprodukter. Utmärker sig genom att bland annat bjuda på fullt sip-stöd i sina brandväggar och adsl-modem.Nyligen knep Telepo det europeiska it-priset ICT Grand Prize. Stockholmsföretaget står bakom en mjukvarurouter som gör det möjligt för trafik att vandra mellan olika kommunikationsnät. Oavsett uppkopplingssätt kommer användaren alltid åt sitt företags tjänster.

Surfzonerna breder ut sig

KOSTNADSJAKT. Tack vare ip-tekniken stiger de allt fler surfzonerna fram som lågkostnadsalternativ till mobiltelenäten. Det går att ringa billigt via bärbara datorer med wlan och mobiltelefoner som har inbyggd ip-klient.Surfzoner finns överallt där mycket folk rör sig. Störst är chansen att finna trådlöst bredband i kaféer, shoppinggallerior, hotell, restauranger, parker, konferensanläggningar, tågstationer och flygplatser

Telia driver ett tusental surfzoner i Norden. Knappt hälften av dem finns i Sverige. Glocalnet håller på att etablera Glocalzones i tjugotalet stora svenska städer.Svenska Spels ombud som har spelterminalen Station kan också erbjuda wlan. Rover Rabbit serverar trådlöst bredband i 7-Eleven-butiker.Störst är gräsrotsnätet Fon, där privatpersoner öppnar sitt trådlösa bredband för utomstående. I dag finns närmare 140 000 Fonzoner världen över och målsättningen är att inom ett år kunna erbjuda en miljon surfpunkter.

klar

Artikellänk är kopierad

Alla texter: Per Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro