ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ipad Mini tävlar om bokslukarna

Aron Andersson · 23 Okt 2012
Uppdaterad 23 Okt 2012
Apples vice vd Phil Schiller på lanseringen av nya surfplatta med mindre skärm.  Även den större uppdateras med bland annat en snabbare processor. 

Apples vice vd Phil Schiller på lanseringen av nya surfplatta med mindre skärm.  Även den större uppdateras med bland annat en snabbare processor.  Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/SCANPIX


Med Ipad Mini vill Apple bli bäst på e-böcker. Men både Google och bokjätten Amazon står rustade för kampen. Här är surfplattorna som tävlar om bokläsarna i höst.

klar

Artikellänk är kopierad

Som väntat visade Apple upp nya Ipad Mini i dag. Den nya surfplattan får mindre skärm och dessutom ett lägre pris. 

Men den möter konkurrens från både Google och Amazon som också lanserat plattor i det mindre formatet. Nu handlar det om att locka bokälskare.

– Det är inte så lätt att läsa på Ipad i dag. Du måste hålla den med två händer och den är ganska tung. En mindre Ipad kommer att göra läsningen mycket mer behaglig, säger Mattias Fyrenius, direktör för strategi- och affärsutveckling på KF Media.

Enligt honom har Apples lansering stor betydelse, även om den inte revolutionerar branschen för e-böcker.

– När Apple gör något får det alltid stor effekt. Men Ipad Mini kommer inte enkom att göra att e-boksmarknaden tar fart. Men den kommer definitivt att påverka.

För läsning av e-böcker är traditionella läsplattor med svartvit skärm fortfarande mer populära än surfplattor som Ipad i Sverige. 

Å andra sidan är bara 1 procent av bokförsäljningen i dag digital. 

I USA går det betydligt bättre för e-böckerna. De utgör hela 20 procent av bokmarknaden där.

– Att e-boksmarknaden kommer att växa dramatiskt är helt uppenbart, allt annat vore extremt märkligt, säger Mattias Fyrenius.

Att marknadens mest sålda surfplatta nu blir bättre anpassad för just e-böcker gör att beteendet hos svenska bokköpare snart skulle kunna förändras.

– Det finns andra saker vi måste komma till rätta med. Den illegala publiceringen av e-böcker eller hur köp och bibliotekslån ska gå till. Momsen på 25 procent gör också att böckerna tenderar att bli dyrare än vad de behöver vara, säger Kristina Ahlinder, vd för Svenska Förläggareföreningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro