ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Iphone-app förenar en miljon gaykillar

Aron Andersson · 10 Aug 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Två män kysser varandra under Stockholm Pride

Två män kysser varandra under Stockholm Pride Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Christian Møllerop, vice förbundsordförande RFSL.
Christian Møllerop, vice förbundsordförande RFSL.

Homosexuella män vill hitta varandra med teknikens hjälp. En ny Iphone-app har redan 900 000 användare världen över.

Iphone-appen Grindr är en sorts dejtingverktyg som hjälper i första hand homosexuella män att hitta varandra. Med hjälp av telefonens inbyggda GPS visar den var användarna befinner sig och gör det på så vis enklare att träffas.På lite mer än ett år har applikationen fått över 900 000 användare världen över, flest i USA, Storbritannien och Australien. Och intresset växer även i Sverige.– Jag vet att det används här i Sverige också, men har inga siffror, säger Christian Møllerop, vice förbundsordförande för RFSL.– Generellt används sociala medier i högre grad för att söka upp varandra och hitta en partner. Att det kommit en Iphone-applikation är inte förvånande.Att använda applikationen i cruisingsyfte, det vill säga för att hitta en partner för sex, har blivit populärt utomlands, och i Australien talas det om en sexuell revolution. Men på RFSL tror man inte att tjänsten används främst för sexuella kontakter.– Jag tror det varierar väldigt mycket vad personer är ute efter. Folk vill nog mest träffa trevliga människor att bli vän med. Grindr är praktiskt och användbart i det syftet, säger Christian Møllerop.

Grindr riktar sig till homosexuella män, men det finns en version även för kvinnor. Det har även kommit konkurrerande applikationer, ett exempel är Qrushr.

En fara är att applikationer som avslöjar var du befinner dig kan användas även för att begå övergrepp och Christian Møllerop menar att det gäller att vara försiktig.– Vi jobbar preventivt ute på fältet och uppmanar aktiva cruisare att vara försiktiga. Det är nära kopplat till att man ska vara försiktig när man chattar över webbkamera. På samma sätt ska man resonera när man använder Grindr, även om applikationen i sig inte är farlig.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro