ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ipredlagen skrämmer fildelarna från internet

Ola Jacobsen · 14 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Sedan den 1 april har internettrafiken minskat med nästan 40 procent i Netnods knutpunkter. Där passerar stora delar av trafiken mellan de olika bredbandsoperatörerna. Graferna visar trafikmängden den senaste månaden. Efter den 31 april dyker trafiken och halveras i princip, en nivå som hållit i sig fram till i dag.

Sedan den 1 april har internettrafiken minskat med nästan 40 procent i Netnods knutpunkter. Där passerar stora delar av trafiken mellan de olika bredbandsoperatörerna. Graferna visar trafikmängden den senaste månaden. Efter den 31 april dyker trafiken och halveras i princip, en nivå som hållit i sig fram till i dag.


klar

Artikellänk är kopierad

Det är inte vädret. Det är minskad fildelning som ligger bakom minskningen av internettrafiken. Det bekräftar nu en internetoperatör för Metro Teknik.

När ipred-lagen trädde i kraft för två veckor sedan hände något radikalt. Över en natt krympte trafiken i Sveriges internet med 40 procent. Men siffrorna har ifrågasatts.– Fint väder, sa några. – Det går över, sa andra.

Men minskningen har hållit i sig. Hittills har ingen internetoperatör velat kommentera den. – Det rör sig hela tiden upp och ned. Vi har inte gjort någon analys som vi kan delge dig, säger Maria Hillborg, presschef på Telia. – Det är inte information om vi går ut med, säger Marcus Adaktusson, pressansvarig, Telenor och Bredbandsbolaget Sverige.– Av konkurrensskäl lämnar vi inte ut den informationen, säger Janna Schibbye, informationschef på Comhem.

Men nu tar Bahnhofs vd bladet från munnen. Hans företag kopplar upp omkring 60 000 hushåll och hanterar drygt 10 procent av den offentligt utbytta trafiken i Sverige. – 40 procent av vår trafik har försvunnit. Det är minskad fildelningstrafik som ligger bakom minskningen. Vi vet sedan tidigare att våra kunders beteende är identiskt med andra operatörers, säger Jon Karlung, vd på bredbandsleverantören Bahnhof.– Om nu kejsaren är naken så får man väl berätta det, det verkar bara som om vi döljer något om vi inte säger vad det är som händer, säger Jon Karlung.

Henrik Pontén på Antipiratbyrån är nöjd med beskedet. – Jag är glad att så många har börjat använda de lagliga tjänsterna istället.

•• Tycker du att ipredlagen funkar bra?– Det beror på hur det går i rättegångarna, men effektmässigt var det nog ingen som hade trott att trafikminskningen skulle bli så kraftig. Eller att den skulle hänga kvar så länge, säger Henrik Pontén. Han har tidigare påstått att operatörerna har som affärsmodell att sälja snabba abonnemang till personer som fildelar illegalt.

•• Jag har pratat med internetoperatörer som sagt att de inte vill säga vilken trafik som har minskat för att det är så jobbigt att ha att göra med Antipiratbyrån. – Internetoperatörerna har en väldigt bra koll på vilken trafik de har i sina nät, men de har varit påtagligt obenägna att berätta om det. Det är jobbigt att prata med polisen om man kör för fort, säger Henrik Pontén.

"En katastrof för Sverige"

TILLBAKAGÅNG. Den senaste tidens minskning av internettrafiken har flyttat Sverige tillbaka i tiden. – Nu är vi nere på sydeuropeisk bredbandsnivå och då behöver vi bara sydeuropeisk bredbandsstandard, säger Jon Karlung, vd på bredbandsoperatören Bahnhof.

Han är orolig för Sveriges framtid. – Håller den här minskningen i sig är det katastrof för Sverige näringspolitiskt. Då har vi en liten grupp musikföretag, en marginell grej, som äventyrar tillväxten på hela internet. Det är inte en slump att Skype och Mysql grundades i Sverige. Och Spotify hade inte funnits utan fildelning. Ska Ingela Pling Forsman försörja landet? säger Jon Karlung.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro