ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Irak förlorar 25 poliser varje dag

Stockholm TT · 16 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Vi har budgeterat för att tio polismän dödas varje dag och ytterligare 15 skadas i aktiv tjänst till den grad att de måste tas ur tjänst, säger Gerald Burke, nationell säkerhetsrådgivare vid det irakiska inrikesdepartementet. Burke beskrev vid ett möte i senatens demokratiskt de hemska förhållanden poliserna, som han hjälpt till att utbilda, ställs inför.

Han lade skulden för en stor del av blodsutgjutelsen på den amerikanska regeringens "misslyckande att inse vikten av säkerhet i det omedelbara post-konfliktområdet, i synnerhet vårt misslyckande att stödja rättssäkerheten".

Burke, en arméveteran med mer än 25 års erfarenhet av upprätthållande av lag och ordning, var en av de sex experter som av det amerikanska justitiedepartementet skickades till Irak i maj 2003 för att genomföra en utvärdering av det irakiska rättssystemet. Hans grupp rekommenderade att 6 000 civila polisutbildare och rådgivare skulle skickas till Irak men regeringen ansåg att 1 500 räckte.

Han berättar att det först åtta månader efter att kriget inletts fanns pengar för att börja utbilda irakiska poliser trots att upprorsmän redan attackerat ambassader, Röda Korset och FN.

I mitten av 2004 fanns mindre än 100 rådgivare på plats i Irak och marinkårssoldater tvingades utbilda de övriga, sade han. -En av de olyckliga bieffekterna av militariseringen av polisutbildningen var att soldater och marinkårssoldater utbildade i det de var bäst på; militära färdigheter och taktiker, sade han. Han pekade då i synnerhet på frågor som rättssäkerhet, mänskliga rättigheter och behandling av misstänkta och fångar. -Utbildningen var skrämmande kort och helt otillräcklig, sade Stephen Pierson, polis som tagit värvning för att utbilda poliser i Irak.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro