ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Irak går till val – för första gången sedan IS besegrades

Annica Ögren · 12 Maj 2018
Uppdaterad 5 Jun 2018
På lördagen går Iraks befolkning till vallokalerna för att rösta fram en ny premiärminister.

På lördagen går Iraks befolkning till vallokalerna för att rösta fram en ny premiärminister. Foto: Wikimedia commons/Lance Cpl. Shane S. Keller


På lördagen går irakiska befolkningen till parlamentsval. Det är ett viktigt symboliskt val som kommer avgöra Iraks framtid.

klar

Artikellänk är kopierad

Lördagens parlamentsval i Irak är det första sedan IS besegrades i Mosul 2017. På grund av det är valet extra viktigt och kommer bestämma i vilken riktning landet nu ska gå. Det skriver Dagens Nyheter, som är på plats i Irak och som fick en kort intervju med den nuvarande premiärministern, Haider al-Abadi.

– Valet är symboliskt viktigt, det kommer bestämma Iraks framtid, säger han till DN.

Men trots att IS är besegrade är Irak i många avseenden fortfarande ett splittrat land och säkerheten är fortfarande ett stort problem.

De få grupperingar som finns kvar av IS har inför dagens val hotat samtliga vallokaler, enligt tidningen. För att säkra upp för människor att kunna ta sig till vallokalerna har Iraks huvudstad Bagdad i dag haft utegångsförbud, och inga bilar har fått köra i staden.

Trots det kom under lördagskvällen rapporter om en bilbomb som ska ha exploderat i närheten av staden Kirkuk i västra delen av Irak. Tre personer dödades i bomben, där två var valdeltagare och den tredje en observatör, enligt Reuters.

Totalt är det över 80 partier som deltar i valet och hela 7000 kandidater totalt tävlar om de 329 platserna i parlamentet.

Metro har tidigare skrivit om en av kandidaterna, som gjorde sig känd under tio sekunder när han kastade en sko i ansiktet på USA:s dåvarande president George W. Bush. Presidentkandidaten och tidigare journalisten, Muntazer al-Zaidi, har tidigare sagt att han kommer stödja det förtryckta folket och vara emot förtryckare, om han skulle bli Iraks nya premiärminister.

– Om jag blir premiärminister eller president i Irak är det första jag ska göra att be USA om en officiell ursäkt till alla irakier, kompensation till offren och att de ska ställa den tidigare presidenten George W. Bush till svars, sa al-Zaidi till CNN.

Resultatet av dagens val kommer mer största sannolikhet offentliggöras under söndagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro