ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Irak lämnar ut våldtäktsåtalad

Tonchi Percan och Anders Göransson · 7 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En man som misstänks för våldtäkt och sexuellt övergrepp mot barn i Sverige har gripits i Irak – på svensk begäran. Nu kräver riksåklagaren att mannen ska utlämnas till Sverige. Den 32-årige mannen häktades i sin frånvaro av Alingsås tingsrätt i april förra året, och blev internationellt efterlyst. För två veckor sedan fick kammar­åklagare Patrik Tilly i Borås ett fax från polisen i Irak: mannen hade gripits. – Det här är ett pilotfall. Jag blev glad att en man som jag internationellt efterlyste är gripen, säger Tilly. Trettiotvååringen är åtalad för ett fall av våldtäkt i Herrljunga i augusti 2007 och ett fall av sexuellt övergrepp mot barn i Vårgårda kommun i november 2007. Våldtäktsåtalet gäller en händelse i Herrljunga, då mannen ska ha tryckt upp en kvinna mot en vägg och tvingat henne till sexuella handlingar som är jämförbara med samlag. Mannen är också åtalad för att att ha tafsat på en pojke i Vårgårda. När rättegången skulle börja dök han inte upp – och det visade sig att han hade lämnat landet.

”Signal att Irak fungerar”

Brott begångna i Herrljunga och Vårgårda leder till ett gripande i Bagdad, och att den misstänkte riskerar utlämning och dom i Sverige. Fallet är unikt och kan tyda på att Iraks rättsväsende trots kriget börjar fungera.– Det här är första gången som vi begär en utlämning från Irak, säger Cecilia Riddselius, kansliråd på justitiedepartementet.Bara det faktum att irakisk polis uppmärksammade efterlysningen och kontaktade Sverige är en signal, enligt Micael Dahlberg, som handlägger utlämningsärendet hos riksåklagaren.– Sedan har vi inget avtal om utlämning, utan det är helt upp till Irak hur de ställer sig, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tonchi Percan och Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro