ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Irak säger nej till fredskonferens, våldet trappas upp

Stockholm TT · 3 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I lördags angavs antalet döda på marknaden nära al-Wathba-torget till 51. Men under natten dog fler män, kvinnor och barn av skador de fick när tre bomber briserade i trängseln, uppgav sjukvårdskällor för AFP.

Attentatet kom inte som någon överraskning - över 1 800 civila irakier dödades i november i våldet mellan olika folkgrupper och i samband med militärens försök att få bukt med rebellerna. Men varje ny massaker hamrar ner kilen ännu djupare mellan Iraks sunnitiska och shiitiska befolkningar.

Våldet mellan sunniter och shiiter krävde 3 700 liv i oktober enligt FN:s bedömning.

På söndagen dödade en självmordsbombare tre poliser i Kirkuk i norr. I Baquba nordost om Bagdad rapporterades tre upprorsmän ha dödats och 44 gripits. Kvinnor och barn I al-Anbarprovinsen, även det ett sunnifäste, sattes amerikanskt flyg in mot ett rebellgömställe. Enligt den amerikanska militären dödades sex rebeller, och dessutom två kvinnor och ett barn. Man valde flyganfall i stället för att skjuta mot huset för att hindra att förlupna kulor skulle döda civila.

Polisen angav antalet döda till 20.

Den man som skickade amerikanerna till Irak, den sparkade försvarsministern Donald Rumsfeld, har nu insett att strategin inte fungerar.

Dagen innan Rumsfeld avskedades strax efter kongressvalet presenterade han sin nya bedömning av Irakläget för Vita huset, avslöjade tidningen The New York Times i helgen. "Inte bra nog" Han konstaterade att det varken går bra nog eller fort nog för de amerikanska styrkorna. Bland möjliga åtgärder nämnde Rumsfeld en radikal minskning av antalet amerikanska baser i Irak - från dagens 55 till bara fem redan till sommaren. En tanke är att amerikanska soldater kunde hållas i reserv och sättas in när de behövs. Han antydde också att modesta tillbakadraganden skulle kunna sporra Iraks regering att ta över.

Amerikanska befälhavare har dock uttryckt bekymmer både angående de irakiska styrkornas effektivitet och över i vilken grad de kan vara lika splittrade som landet i övrigt.

Ytterligare tre amerikanska soldater rapporterades stupade på söndagen. De dödades av vägbomber i lördags. Sedan invasionen 2003 har därmed enligt AFP:s statistik 2 887 amerikanska militärer mist livet i Irak.

FN-chefen Kofi Annans förslag om en internationell fredskonferens blev av allt att döma dödfött. President Talabani vill inte ha någon sådan konferens, utan irakierna själva ska avgöra landets framtid.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro