ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Irakisk viceminister bortrövad

Stockholm TT · 4 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Elektricitetsministern Raad al-Harith färdades i en fordonskolonn nära Sadrstaden i östra Bagdad när minst sju fordon med män som bar uniform blockerade vägen.

Männen drog ut ministern ur hans bil och förde bort honom och hans 19 livvakter.

Enligt premiärministerns departement har Raad al-Harith ingen anknytning till något av Iraks shiitiska, sunnitiska eller kurdiska partier. Knappa detaljer Detaljerna om kidnappningen var knappa, men enligt polisen verkade det som att livvakterna inte hade gjort något motstånd i tron att det var en officiell insats.

Elektricitetsdepartementet kunde inte bekräfta att Raad al-Harith hade kidnappats, men en tjänsteman som inte ville namnges sade till Reuters att ministern inte hade dykt upp på jobbet.

Det var det andra bortförandet av en politiker på kort tid.

I lördags kidnappades den sunniarabiska parlamentsledamoten Taisir Najah al-Mashhadani och hennes sju livvakter.

Det omfattande våldet är ett misslyckande för den shiitiske premiärministern Nuri al-Malikis nya regering, som vill visa irakierna att regeringen håller på att få bukt med det skoningslösa våldet. Rebeller i samtal Enligt USA:s ambassadör i Bagdad, Zalmay Khalilzad, har Abu Musab al-Zarqawis död förra månaden inte haft någon inverkan på våldet i regionen, rapporterar BBC.

Han säger dock att vissa rebellgrupper har blivit uppmuntrade att delta i regeringens försoningssamtal. Tidigare hade de avstått av rädsla för al-Zarqawi, terrornätverket al-Qaidas före detta ledare i Irak.

Storbritanniens premiärminister Tony Blair sade på torsdagen att "ett betydande antal" brittiska soldater troligen kan dras tillbaka från Irak inom arton månader.

Brittiska styrkor stannar dock kvar i landet så länge den irakiska regeringen vill det, upprepade Blair i parlamentet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro