ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Iraks ambassadör ger olika falsk-passbesked

Petter Sundsten och Nuri Kino · 31 Jan 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Iraks ambassadör Ahmed Bamarni kallades till UD i går.Han förnekade alla anklagelser om passfusk.– Vi har inte utfärdat ett enda falskt pass, sa han till Metro efteråt.Samtidigt har Bamarni sagt både till norska officiella myndigheter och norska medier att ambassaden ställt ut pass på oriktiga grunder.

Integrationsminister Tobias Billström träffade i dag sin norska kollega Bjarne Håkon Hanssen, arbeids- och inkluderingsminister. Håkon Hanssen bekräftade för Billström att Ahmed Bamarni lämnat två olika versioner.– Det känns något märkligt att han (Ahmed Bamarni. Reds anm) tillbakavisar uppgifter till svenska myndigheter som han sedan bekräftar för de norska myndigheterna.

Metros källa på Migrationsverket som har arbetar med asylsökandes identifikationshandlingar säger att ambassaden känner till att pass har utfärdats på falska grunder.– Jag har personligen varit i kontakt med många fall där passen har utfärdats med hjälp av falska id-handlingar. Att de från ambassadens sida påstår att de inte känner till detta är skrämmande. Att de dessutom påstår att man har bra metoder för att förekomma fusk är löjeväckande.Tobias Billström ska nu informera Migrationsverket om vad Ahmed Bamarni har sagt. – Jag utgår från att de tar ställning till de här nya uppgifterna.Irakiska ambassaden har de senaste två åren utfärdat 26 000 pass.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten och Nuri Kino
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro