ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Iran fortsätter anrika uran

Stockholm TT · 25 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Iran kommer inte att låta sig tvingas till underkastelse av press och hotelser och ge upp sitt fredliga kärnkraftsprogram, sade Irans utrikesminister som i sista minuten hann fram till New York i tid till omröstningen i FN:s säkerhetsråd. -Jag kan försäkra er att press och hot inte kommer att ändra Irans politik, sade utrikesminister Manouchehr Mottaki. -Iran söker inte strid och kräver inte heller något utöver sina oavvisliga rättigheter. De 15 medlemmarna i säkerhetsrådet röstade på lördagen enhälligt för skärpta sanktioner. De är tänkta att pressa Iran att upphöra med sin urananrikning som kan användas för fredliga syften och för att tillverka bomber. Frysta banktillgångar Resolutionen innehåller, utöver ett krav på stoppad urananrikning, frysning av tillgångar utomlands för iranska tjänstemän och företag med anknytning till atomprogrammet, inklusive den statliga banken Sepah, och utvidgning av listan på produkter som Iran inte får köpa och sälja. Världens länder uppmanas också att begränsa nya lån och krediter till Iran.

Mottaki sade att resolutionen drabbar det iranska folket genom att lägga sanktioner på landets försvar, ekonomi och utbildningsinstitutioner, särskilt frysningen av den statliga banken Sepahs tillgångar.

Utrikesministern kom till säkerhetsrådet i stället för president Mahmoud Ahmadinejad som ställde in sitt besök eftersom hans flygbesättnings visa levererades för sent för att planet skulle hinna till New York i tid. Förhandlingsförsök De fem ständiga medlemmarna i rådet, Ryssland, Frankrike, Storbritannien, Kina och USA har tillsammans med Tyskland utformat resolutionen.

De vill nu fortsätta förhandla med Iran, trots de gällande sanktionerna. -Vi föreslår fortsatta samtal med Iran för att se om vi kan hitta en för båda sidor acceptabel väg att starta förhandlingar, sade den brittiska FN-ambassadören Emyr Jones Parry. I Bryssel sade EU:s utrikeschef Javier Solana att han blivit ombedd av de länder som arbetat med resolutionen att kontakta Irans huvudförhandlare för atomfrågor "för att se om vi kan hitta någon väg till förhandlingar".

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro