ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Iran håller sitt presidentval – det här behöver du veta

Hugo Ewald · 19 Maj 2017
Uppdaterad 19 Maj 2017
Hassan Rouhani och Ebrahim Raisi leder opinionsmätningarna.

Hassan Rouhani och Ebrahim Raisi leder opinionsmätningarna. Foto: Vahid Salemi/AP/Tima/Reuters/TT


Idag fredag äger presidentval rum i Iran, och den nuvarande presidenten Hassan Rouhani hoppas på att få sitta ännu en mandatperiod. Det här behöver du veta om valet.

klar

Artikellänk är kopierad

Men vänta här nu! Iran är ju en diktatur. Hur kommer det sig att de har val?

Nej, Iran är ingen demokrati.Och det är Irans högsta ledare, sedan 1989 Ali Khamenei, som har makten i landet. Den högsta ledaren är inte folkvald, har inga begränsningar i mandatperiod och är den som är statschef, överbefälhavare och styr domstolar, media och ett stort antal myndighetsorganisationer.

Presidenten i Iran är däremot folkvald och kan sitta i maximalt två mandatperioder på fyra år.

Irans presidents roll består främst i att tillämpa Irans högste ledares önskningar. Presidenten skriver under internationella avtal, administrerar Irans ekonomi och budget och tillsätter ministrar i regeringen. I princip allt presidenten gör kan dock dras tillbaka eller ändras av den högste ledaren.

Vilka får rösta i valet och vilka får ställa upp?

Alla iranska medborgare som är över 18 får registrera sig för att rösta i valet. På samma sätt får alla iranska medborgare som är över 18 år registrera sig som presidentkandidat.

Det är dock Irans så kallade väktarråd som beslutar om en kandidat ska få ställa upp eller inte. Väktarrådet består av sex troslärda, mullor, och sex jurister och är icke-folkvald.

Totalt 1 636 personer registrerade sig för att ställa upp som presidentkandidat. En ökning jämfört med 686 inför valet 2013. 137 av dessa var kvinnor. I slutändan var det bara 6 personer som godkändes.

Så, vilka är det som ställer upp då?

Efter att den före detta Tehran-borgmästaren Mohammad Bagher Ghalibaf och vicepresidenten Eshaq Jahangiri hoppas av återstår totalt fyra kandidater.

Dessa är den före detta ministern och reformistiske politikern Mostafa Hashemitaba, den före detta konservativa justitieministern Mostafa Hashemitaba, Den konservativa före detta kulturministern Mostafa Mir-Salim och den nuvarande reformistiske presidenten Hassan Rouhani.

Vem ser ut att vinna?

Rouhani, den nuvarande presidenten, leder stort i opinionsundersökningarna.

Vad har valkampanjen handlat om?

Orden har gått väldigt hårt i debatterna och kampanjen mellan reformister, främst representerade av Rouhani, och konservativa.

Rouhani har anklagats för att använda sig av skrämseltaktik i frågor som rör ekonomin och terrorismbekämpning, trots att Rouhani från början planerat att föra en positiv kampanj.De konservativa har å sin sida anklagats för populism.

Trots att Rouhani är Irans president ses han ofta ändå som oppositionell på grund av att han är reformistisk och moderat i jämförelse med det iranska etablissemanget.

När är resultatet klart?

Resultatet väntas offentliggöras under lördagen, enligt BBC. Om ingen av kandidaterna får över 50 procent av rösterna kommer en andra valrunda att hålla nästa vecka.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro