ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Iran hotar USA: De kommer ångra sig som aldrig förr

David Peterson · 6 Maj 2018
Uppdaterad 6 Maj 2018
Irans president Hassan Rohani.

Irans president Hassan Rohani. Foto: TT


Om Donald Trump inte förnyar kärnenergiavtalet med Iran kommer det att stå USA dyrt, enligt Irans president Hassan Rohani. "Om USA lämnar avtalet kommer man att få ångra sig som aldrig förr", sade Rohani i ett tv-sänt tal på söndagen, enligt AFP.

klar

Artikellänk är kopierad

Kärnenergiavtalet mellan Iran, USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina slöts 2015. Syftet med avtalet är att begränsa Irans kärnvapenprogram och avtalet ger internationell insyn i landets atomenergiprogrammet. I utbyte får Iran vissa sanktionslättnader.

Den amerikanska presidenten Donald Trump har vid flera tillfällen hotat med att inte förlänga sanktionslättnaderna och sagt att avtalet är ”förfärligt”.

För att avtalet ska fortsätta att gälla måste Trump var nittionde dag försäkra den amerikanska kongressen om att Iran lever upp till sin del. Det skedde senaste i januari och då sa den amerikanska presidenten att det var för sista gången om avtalet inte omförhandlas inom 120 dagar, skriver Al Jazeera.

På söndagen varnade den iranska presidenten Hassan Rohani för konsekvenserna av ett sådant beslut.

– Vi har planer på att stå emot vilket beslut som Trump än tar gällande kärnenergiavtalet. Om USA lämnar avtalet kommer man att få ångra sig som aldrig förr, sade han i ett tv-sänt tal.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro