ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Iran: Väktarrådet är redo att räkna om valrösterna

Metro/TT · 16 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det mäktiga Väktarrådet i Iran är redo att räkna om rösterna i omstridda valkretsar i presidentvalet, rapporterar statliga medier enligt BBC och nyhetsbyråer.

I går dödades sju personer i samband med demonstrationerna mot misstänkt valfusk som samlade runt två miljoner människor i Irans huvudstad Teheran.

Demonstrationerna startade efter fredagens val där president Mahmoud Ahmadinejad förklarades som vinnare. Den besegrade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi och en annan reformkandidat, Mehdi Karroubi, har anklagat myndigheterna för valfusk och krävt att resultatet ogiltigförklaras.

Efter misstankarna om valfusk utbröt sedan de mest omfattande och våldsamma regeringsfientliga protesterna sedan den islamiska revolutionen 1979 i huvudstaden.

Det mäktiga Väktarrådet har nu bestämt sig för att räkna om rösterna i omstridda valkretsar samtidigt som demonstranter från båda sidor planerar fler demonstrationer i dag.

Det framgick inte omedelbart hur många av rösterna som kan komma att räknas om. Enligt det officiella resultatet fick president Mahmoud Ahmadinejad nästan dubbelt så många röster som utmanaren Mir Hossein Mousavi. Väktarrådet i Iran säger dock nej till reformlägrets krav att ogiltigförklara hela valet, uppger en talesman för rådet till statlig tv enligt ReutersEn företrädare för Mousavi säger till Reuters att reformisterna vill att hela valet ska göras om, och att det inte räcker med omräkning av "några få valurnor".Ahmadinejad nämnde inte oroligheterna när han talade på toppmötet i Ryssland. I stället angrep han USA.- Den internationella kapitalistordningen är på reträtt. Det är helt uppenbart att imperiernas tid är förbi, sade han i Jekaterinburg.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro