ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Irans ambassadör kräver ursäkt

Nuri Kino, David Baas · 22 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Irans ambassadör i Sverige, Hassan Ghashghavi, tillbakavisar alla anklagelser om spionage och kräver att den svenska regeringen ber den iranska om ursäkt.

Ghashghavi säger till Metro att Säpos anklagelser är ”nonsens” och kräver att UD lägger alla korten på bordet. Han vill ha namnen på den identifierade underrättelseofficeren, som han hävdar inte existerar över huvud taget, och på ambassadtjänstemannen. Han vill också ha en redogörelse för den påstådda spionverksamheten. – Vi kräver att det svenska utrikesdepartementet lägger alla korten på bordet. Alla våra diplomater är enligt gängse praxis registrerade på UD. Om det finns bevis, vilket det inte finns, mot någon hos oss kommer vi självklart att omedelbart sparka honom. Jag kommer också personligen att lämna min tjänst som ambassadör och ta första flyg härifrån. Jag lovar också att Iran kommer att be Sverige om ursäkt.

Motvilligt säger han att de redan har träffat svenska UD i ärendet och ställt sina krav. Vem, och på vilken nivå, de träffat på UD vill han i nuläget inte berätta. Hur förklarar ni Säpos påstående om att den misstänkte spionen mottagit pengar av en ambassadtjänsteman? – Vi har en insamlingsbössa på ambassaden och många iranier kommer hit för att få ekonomisk hjälp när de har krissituationer. Det kan vara så att han fått pengar ur bössan, men i dag vet jag inte om det är så eller inte.

Vem tror du att den av Säpo utpekade ambassadtjänstemannen är? – Det kan vara jag personligen. Den av Säpo för spionage anklagade personen och jag har under en tid haft täta kontakter. Han var då programledare för ett populärt radioprogram och ringde mig för en intervju. Jag pratade med honom före, under och några gånger efter intervjun.Vem är den identifierade underrättelsesagenten? – Någon sådan finns inte. Ambassadören säger att anklagelserna inte kommer att få konsekvenser för den svenska handeln med Iran som det ser ut nu.

Den ansvarige ministern vill inte kommentera Metros uppgifter om att en avslöjad iransk spion fortfarande finns kvar i Sverige. Nu väntar också en JO-anmälan mot säkerhetspolisen. – Det är häpnadsväckande uppgifter. Säkerhetspolisen borde ha gripit honom i samma stund som de började misstänka honom för spionage, säger riksdagsledamoten Kalle Larsson (v), som nu funderar på att JO-anmäla säkerhetspolisen och lyfta upp frågan i riksdagen. Metro avslöjade i onsdags att en iransk spion infiltrerat oppositionella grupper i Sverige. Trots att säkerhetspolisen avslöjade honom för över ett år sedan har han inte utvisats ur Sverige, och han har kunnat fortsätta spionera.Justitieminister Beatrice Ask (m) vill inte kommentera frågan utan hänvisar till sekretessen. – Statsråden ger med sin nonchalans andra spioner signaler om att de kan fortsätta sin verksamhet utan risk för att bli avslöjade och utvisade, säger forskaren Mehrdad Darvishpour: – Hade det spionerats på etniska svenskar, och hade den misstänkte spionen varit svensk, då hade de svenska myndigheterna agerat med en gång. Det här handlar med all säkerhet om handeln med Iran, om att Sverige inte vill förstöra relationerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Nuri Kino, David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro