ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Irans islamistiske president: Alla lika mycket värda

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ahmadinejad fick på fredagen frågor om Förintelsen. Presidenten, som tidigare har uppmanat till Israels utplåning, sade då att det "inte är någon skillnad" mellan judar, kristna och muslimer. -Alla har sin värdighet och har rätt att respekteras. Han var i Shanghai som observatör till Shanghaigruppen för samarbete, som samlar centralasiatiska stater.

Ahmadinejad använde också ett mjukare språk när det gällde konflikten om Irans upparbetning av uran, som av USA och EU befaras vara en inledning till utveckling av kärnvapen. -Vi försöker faktiskt inte utveckla kärnvapen, sade han. Han verkade avspänd och anslog en lättsam ton mot journalisterna.

Han sade att det paket av erbjudanden som väst lämnat till Iran i syfte att förmå landet att lägga ner sitt kärnprogram är ett positivt steg. Men han gav ingen antydan om vilket svar han tänker lämna. -Mina kolleger studerar noga paketet och de kommer att lämna svaret så småningom. Om Iran avslår paketet och håller fast vid sin vägran att ställa in urananrikningen riskerar landet att straffas med sanktioner av FN:s säkerhetsråd. Kina och Ryssland har länge motsatt sig sådana straffåtgärder. -Sanktioner bör inte användas som maktmedel eller press mot världens länder, sade presidenten. Han tillade att det råder stor enighet mellan Iran, Kina och Ryssland. -Våra synpunkter och inställningar är närliggande eller till och med identiska i många frågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro