ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Irans president: "Sionister bakom"

TT · 28 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

"Sionister" låg bakom publiceringen av Muhammedteckningen i Nerikes Allehanda. Det hävdade Irans president Mahmoud Ahmadinejad på tisdagen.– De vill inte att Sveriges regering ska ha vänskapliga relationer med andra länder. Jag misstänker starkt att de ligger bakom, sade den kontroversielle presidenten på en presskonferens i Teheran enligt nyhetsbyrån AFP. Ahmadinejad har tidigare avfärdat Förintelsen av judar under andra världskriget som en myt och sagt att staten Israel bör utplånas från kartan.

Muslimer i Örebro och resten av Sverige ska fortsätta sina demonstrationer mot Nerikes Allehanda. Också på fredag blir det av allt att döma samling utanför tidningshuset.

Dagen efter att den iranska regeringen framfört en protest till den svenska regeringen mot tidningens publicering av konstnären Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som en rondellhund funderar islamiska organisationer över hur protesterna ska fortsätta.– Det blir en stor demonstration på fredag och det är islamiska centret som ska organisera den, säger Jamal Lamhamdi, ordförande i Isamiska kulturcentret i Örebro. Manar till lugnOrganisationen ska söka nu tillstånd hos polisen och vill genomföra sin protest efter fredagsbönen, en vecka efter den första demonstrationen. Den arrangerades dock inte av Kulturcentret utan enligt Lamhamdi av andra muslimska grupper.– Många muslimer är provocerade och mår inte bra, men som organisation försöker vi så gott vi kan och lugna ner situationen och vi manar alla muslimer att inte hetsa upp sig, säger Jamal Lamhamdi, som anser att teckningarna är en kränkning av muslimer och går utöver yttrandefrihetens gränser. Men ännu verkar ingen ha krävt någon rättslig prövning av rondellhundens (o)förenlighet med lagen. Justitiekanslern, som är den ende som kan väcka åtal i tryckfrihetsmål, har inte fått in någon anmälan mot den handfull tidningar som tryckt Vilks bild.– Vi ska ha möten med olika muslimska organisationer för att diskutera om vi ska göra någon anmälan. Möjligheten att vi gör så finns, men vi har inte bråttom och vi diskuterar också med jurister, säger Mahmoud Khalsi, ordförande i Islamiska förbundet. Allt ljus på ÖrebroTrots att flera tidningar tryckt bilden av Muhammed som hund före Örebrotidningen verkar nu all uppmärksamhet riktas mot Nerikes Allehanda.– Min mejlkorg har i dag varit full av reaktioner och de är från hela spektret. En majoritet välkomnar att vi står fast vid vår uppfattning, men det finns förstås de som tycker att jag ska brinna i helvetet, säger chefredaktören och ansvarige utgivaren Ulf Johansson. -Jag är lite förvånad över att vi hamnat i fokus. Men det beror väl antagligen på att det blev reaktioner här.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro