ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Iransk moralpolis undviks med ny app

· 11 Feb 2016
Uppdaterad 11 Feb 2016
Iranska ungdomar ska kunna hjälpa varandra att undvika moralpolis med hjälp av appen Gershad.

Iranska ungdomar ska kunna hjälpa varandra att undvika moralpolis med hjälp av appen Gershad. Foto: Gershad.com


Ett anonymt team iranska apputvecklare tror sig ha hittat lösningen för unga moderna iranier så att de kan undvika landets moralpolis, Ershad. En karta ska visa patrullernas position.

klar

Artikellänk är kopierad

Ershad är statens moralpolis som är placerad runt om i iranska städer för att se till att sharialagar efterföljs. De har makt att utfärda allt från varningar till böter och åtal för de personer som inte följer den islamska uppförandekoden – något som många unga väljer att göra.

Den nya appen som ska hjälpa unga att undvika Ershad heter Gershad (get away from Ershad), och med hjälp av crowdsourcing pekar en karta ut var moralpolisen befinner sig. När många användare preciserar var Ershad befinner sig dyker en varning upp i appen, och i takt med att färre användare placerar ut polisens position försvinner markeringen, skriver brittiska BBC.

►LÄS MER: Kristina, 44, har sprungit ensam genom hela Iran på 58 dagar

Brotten som Ershads patruller arbetar emot är omfattande. Från att bära för mycket smink offentligt eller att bära för lite Hijab för kvinnor, till vad som kallas västinfluerade frisyrer och trendiga kläder för män. Ett brott kan också handla om att två personer av olika kön syns ute tillsammans. När det kommer till att bestämma vad som är rätt och fel finns ingen exakt beskrivning. Om en Ershadagent anser något som olämpligt enligt uppförandekod så är det vad som gäller.

►LÄS MER: Iran fördömer nya sanktioner

Enligt teamet bakom Gershad behövs appen då det under 2014 var runt tre miljoner människor som fick varningar, 18 000 som blev åtalade och 200 000 som tvingades till att skriftligt erkänna deras fel mot sharialagar.

På Gershads hemsida finns många yttranden om hur Ershad stoppar de ungas utveckling genom förtryck. Appen mottas som en gåva från de iranska ungdomarna och kan komma att rädda liv för det växande antal som vill utvidga de gränser som finns i dag genom att de nu lättare kan undvika moralpolisen som motarbetar dem.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro