ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Iransk press anklagar reporter för Nedas död

TT · 25 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Neda var på väg hem i en bil tillsammans med sin musiklärare. Hon steg ur bilen för att sträcka på sig och hämta lite luft. Minuten senare blev hon skjuten.

Nu pekar iranska medier ut en BBC-korrespondent som ansvarig för att ha beordrat en torped att skjuta henne.

"Utredningen visar att en person sköt med ett insmugglat vapen mot flera människor på Karegargatan, och en av kulorna träffade Neda i ryggen", skrev flera iranska tidningar på torsdagen med hänvisning till nyhetsbyrån Fars.

Tidningen Vatan Emrouz, som stöder president Ahmadinejad, anklagade till och med korrespondenten Jon Leyne för att ha lejt och betalat en torped för att kunna skapa en bra BBC-dokumentär.

Leyne fick tidigare i veckan order om att lämna landet.

Neda Agha-Soltan har blivit en symbol för oppositionens protest mot Ahmadinejads valvinst och videofilmer som visar henne minuterna efter det att hon har skjutits cirkulerar på internet.

Nedas fästman har sagt att hon var en oskyldig förbipasserande som bara råkade vara på fel plats. Han anklagar Basijmilisen för att avsiktligt ha skjutit henne.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro