ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Iranska fredsrörelsen som älskar Israel

Kieron Monks · 3 Apr 2012
Uppdaterad 3 Apr 2012

Facebook-kampanjen Israel loves Iran” har startat en kärlekskampanj mellan länderna. Metro har talat med grundaren av ”Iran loves Israel” Majid, en tvåbarnsfar som bryter ett tabu när han kontaktar israeler.

klar

Artikellänk är kopierad

Iran är ett av världens farligaste länder om man är aktivist och att ha samröre med fienden Israel är ett allvarligt brott. Men med krigshotet som hänger över de två länderna känner 34-årige Majid från Tehran att hans ‘Iran loves Israel’-kampanj är viktigare än säkerhet.

– Fredsrörelsen behöver mer stöd. Jag riskerar mitt liv för jag tror på plikten. Jag måste göra något för mitt land, säger Majid till Metro.

Landskapsarkitekten och tvåbarnsfadern inspirerades av ett motsvarande budskap från Tel Aviv, där Ronny Edry startade sidan ”Israel loves Iran” på Facebook förra månaden. På kort tid fick den 50 000 fans ochinspirerade en ny våg av fredsdemonstrationer i Israeliska städer.

– Jag kände att Ronnys handling krävde en reaktion. Det var ett budskap om fred och kärlek och det var vårt val att antingen ta emot det eller avvisa det, säger Majid.

Hans reaktion var att skapa ”Iran loves Israel”-sidor som har fått över 15 000 följare och uppmuntrande meddelanden från hela världen.

Och han har ”brutit tabut” att ta kontakt med israeler. Majid talar med aktivister från Ronnys fredsgrupp och hoppas att kunna besöka Israel för att kunna starta en fredskampanj. Båda sidor har startat insamlingar för att kunna göra verklighet av detta.

I Israel har rörelsen kunnat dra nytta av den demokratiska friheten, vilket inte är möjligt i ett land med så hård kontroll som Iran. Den statliga kontrollen av internet innebär att kontroversiella webbsidor raderas och ersätts av ett meddelande ”immoralisk webbsida har stängts”.

– Det finns en väldigt stark säkerhetspolis här, säger Majid som är maskerad i sina videomeddelanden och aldrig skriver ut sitt hela namn.

– Det är nästan omöjligt att vara aktivist i Iran, säger Amnesty Internationals Iran-researcher Drewery Dike och berättar om aktivister som blivit torterade.

– Det här initiativet ses som en fara mot sociala normer och den kommer med all säkerhet att bli hackad. Men den representerar en bredare folklig debatt, ett krav på nya kontakter och att folk har fått nog av att begränsas av hot.

klar

Artikellänk är kopierad

Kieron Monks
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro