ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Irena kan få fredspriset

Nuri Kino · 16 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Metroreporter upptäckte hjältinnan – nu hyllas hon av världen

klar

Artikellänk är kopierad

HJÄLTINNA. Under andra världskriget räddade polskan Irena Sendler nära 2 500 judiska barn undan Förintelsen genom att smuggla ut dem ur Warszawas getto. Som första journalist i världen intervjuade Metros medarbetare Nuri Kino henne 2003. Den artikeln kan leda till att den nu 97-åriga Sendler får Nobels fredspris. Både Polens och Israels presidenter har skrivit till fredspriskommittén och nominerat henne.– Hon är lika stor som Raoul Wallenberg och Oskar Schindler, säger Nuri Kino.

Irena Sendler var sjuksköterska i gettot. När hon fick veta att barnen skulle deporteras till förintelselägren smugglade hon ut dem fastspända under lastbilar och i medicinkoffertar. Hon såg till att en motståndsorganisation tog hand om dem på andra sidan och gav dem nya identiteter.– När jag först fick höra om hennes bedrift tog jag för givet att hela världen kände till henne, säger Nuri Kino. Men polackerna har i alla år förtigit allt som har med Förintelsen att göra. Jag hittade henne boende under fruktansvärda förhållanden i ett slags pensionärshem just på den plats gettot låg.

Hon var aldrig rädd, berättade hon i intervjun.– Ilska vinner över rädsla. Det är känslornas krig, sa hon.Intervjun väckte känslor över hela världen. Numera finns hon i historieböckerna, hon har fått medalj i både Israel och USA och bor i en komfortabel lägenhet. I går hjälteförklarades hon av det polska parlamentet.

klar

Artikellänk är kopierad

Nuri Kino
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro