ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Irland folkomröstar om abort: "Kan dröja 30 år innan vi får en ny chans"

David Peterson · 23 Maj 2018
Uppdaterad 23 Maj 2018
Angels 4 Yes vill skydda allmänheten från anti-abortgruppen ICBR:s affischer. På fredag kan Irlands hårda abortlagar röstas bort.

Angels 4 Yes vill skydda allmänheten från anti-abortgruppen ICBR:s affischer. På fredag kan Irlands hårda abortlagar röstas bort. Foto: David Peterson


På fredag kan irländarna rösta bort en av världens hårdaste abortlagar. Men valet väntas bli jämnt. “Blir det inte ja den här gången kan det dröja 30 år innan vi får en ny chans, säger Alison Connoly, volontär för ja-kampanjen.

klar

Artikellänk är kopierad

”I England aborteras 1 av 5 barn – ta det inte till Irland”, ”jag kan sparkas och gäspa” och ”rätt att döda?” Budskapen klär varenda lyktstolpe i Dublin. De klättrar högt och trängs med ja-kampanjens: ”Ibland behöver en privat sak allmänhetens stöd” och “för medlidande i kris”.

På fredag röstar Irland om rätten till abort, något som det åttonde tillägget i landets konstitution i princip totalförbjudit sedan 80-talet. Bara för ett par veckor sedan visade opinionsmätningar på seger för ja-sidan som vill avskaffa tillägget. Men nu har ledning krympt.

I landets huvudstad Dublin bär många små ja-märken på jackorna och på alla stora gator delas flygblad ut av volontärer. Representanter för nej-sidan är betydligt mycket svårare att få tag på men jag får ett tips om att en större grupp människor samlats utanför regeringsbyggnaden i centrala Dublin.

Där står ett fyrtiotal personer från båda sidorna. Ena gruppen håller upp stora affischer med döda foster och den andra försöker täcka över de blodiga bilderna med egna budskap.

– Anledning till att vi behöver stå på gatan är att de här bilderna av hur en abort verkligen ser ut blir censurerade i media, av politikerna och av abortindustrin. Vi tycker det är oerhört viktigt att allmänheten får se verkligheten, säger Jean-Simonis Engela som är direktör för anti-abortgruppen Irish Centre for Bio-Ethical Reform (ICBR).

Jean-Simonis Engela, direktör för anti-abortgruppen Irish Centre for Bio-Ethical Reform (ICBR).
Jean-Simonis Engela, direktör för anti-abortgruppen Irish Centre for Bio-Ethical Reform (ICBR).

Tidigare har gruppen bland annat hållit upp bilderna utanför mödravårdscentraler och skolor. Jean-Simonis Engela säger att ICBR:s mål är att utbilda och att det inte spelar någon roll om de hårda abortlagarna avskaffas.

– När vi etablerar oss i ett land så stannar vi kvar. Vi försvinner inte efter en omröstning utan vi är här för att stanna och vi behöver göra flera sådana här aktioner, säger Jean-Simonis Engela.

Gruppens provokativa metoder har fått delar av nej-kampanjen att ta avstånd från ICBR, som enligt Engela inte tar någon officiell ställning i omröstningen. Men han kommer att rösta nej.

LÄS MER
6 saker alla borde veta om aborter

Grace McManus är en dem som försöker skymma de blodiga bilderna. Hon har hållit upp armen i två timmar och börjar få lite krampkänningar, säger hon.

– Men det är det värt. De här bilderna är väldigt farliga för kvinnor som har lidit under det åttonde tillägget. Jag kan inte föreställa mig hur det skulle vara för en av de kvinnorna att gå upp längs den här gatan. De ska inte behöva se det.

Sedan anländer änglarna. Fem kvinnor i medelåldern klädda i vita dräkter med vingar och solglasögon marscherar uppför avenyn och ställer sig framför bilderna på fostren. De är förbannade.

– De här bilderna är otroligt upprörande. Vi är här för att se till att kvinnor som förlorat barn eller gjort abort inte ska behöva se bilderna, säger Donna Dent från gruppen som kallar sig Angels 4 Yes.

Donna Dent, två från vänster, tycker att bilderna är upprörande.
Donna Dent, två från vänster, tycker att bilderna är upprörande.

De senaste veckorna har hon och de andra änglarna följt efter ICBR och försökt hindra dem från att visa upp bilderna.

Trots den hätska stämningen utanför regeringsbyggnaden är splittringen i landet egentligen inte så stor, enligt Alison Connoly som är volontär för ja-kampanjen. Hon har ägnat en stor del av de senaste veckorna till att “knacka på varenda dörr i Dublin”. Enligt henne är det bästa argumentet för att riva upp lagen att abort redan sker dagligen i Irland.

– Tio kvinnor reser till Storbritannien varje dag för att göra abort och mellan tre och fyra beställer hem abortpiller på nätet. Vi skickar iväg kvinnor eller låter dem göra det ensamma och rädda i sina sovrum utan någon möjlighet att kontakta läkare, säger hon.

 vågar inte räkna med att lagen försvinner men känner sig hoppfull.Alison Connoly

– Vi har väntat länge på det här. Vi har haft 35 års gräsrotsaktivism som jobbat för att ta bort tillägget. Nu är vi äntligen där, säger hon och fortsätter:

– Men blir det inte ja den här gången kan det dröja 30 år innan vi får en ny chans.

Alison Connoly är volontär för ja-kampanjen.
Alison Connoly är volontär för ja-kampanjen.
pil
Det här handlar det om

Omröstningen den 25 maj handlar om att upphäva paragraf 40.3.3 i den irländska lagen vilket ger foster och gravida kvinnor lika rätt till livet. I praktiken innebär det ett förbud mot abort i Irlands konstitution och gör landet till ett av dem med striktast abortlagar i världen.

År 2013 tillät landet abort i undantagsfall, och endast om kvinnans liv är i fara. För närvarande är straffet för olaglig abort upp till 14 år i fängelse i Irland.

Om ja-sidan vinner omröstningen får parlamentet möjlighet att utforma en ny lagstiftning. Enligt det förslag som lagts fram av en parlamentarisk kommitté skulle ett ja innebära fri abort upp till vecka tolv.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro