ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Irländsk minister: Vi ska avkriminalisera droger

Ida Gustafsson · 2 Nov 2015
Uppdaterad 2 Nov 2015
En marijuanaodling i Illinois, USA. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

En marijuanaodling i Illinois, USA. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TT


Den irländska ministern föreslår att ett innehav av små mängder droger såsom heroin, kokain och cannbis för personligt bruk ska tillåtas. Dessutom vill de införa kliniskt övervakade injiceringsrum”.

klar

Artikellänk är kopierad

Ministern med ansvar för den nationella drogstrategin i Irland, Aodhán Ó Ríordáin, berättade i ett tal inför London School of Economics att särskilda injiceringsrum kommer att införas i landet med start nästa år, skriver The Irish Times. Med lagförslaget, som Labour-politikern hoppas kommer införas tidigt nästa år, ska det stigma som finns kring personer som missbrukar droger försvinna. I stället för att se dem som brottslingar vill han att samhället ska de dem som personer som är beroende av droger. 

► LÄS MER: Irland råkade tillåta ecstacy  Syftet med att avkriminalisera droganvändandet är också att kunna fånga upp personer som annars hade dömts för narkotikabrott. 

Injiceringsrummen som kommer att vara kliniskt övervakade kommer först att införas i huvudstaden Dublin. Sedan kommer Cork, Galway och Limerick att få likadana lokaler.  

► LÄS MER: Forskare varnar för kokain med maskmedel som får huden att ruttna Utöver detta kommer små mängder heroin, kokain och cannabis att tillåtas för personligt bruk. Den ansvariga ministern menar att medkänsla måste föras till frågan och han vill att narkotikamissbruk avkriminaliseras.  

– Jag är av den bestämda uppfattningen att det måste bli en kulturell förändring i hur vi ser på missbruk om vi ska kunna bryta denna cykel och för att göra ett seriöst försök med att ta itu med drog- och alkoholmissbruk, säger Aodhán Ó Ríordáin till tidningen. 

► LÄS MER: Polisen drunknar i cannabis – klagar på huvudvärk 

Injiceringsrummen ska inte anses som att det är fritt fram för alla att komma dit. Utan de vänder sig till missbrukare som annars är svåra att nå, såsom hemlösa missbrukare. 

– Forskning har visat att det användningen av injiceringscenter är förknippade med självrapporterande minskningar av riskbeteenden kring injicering, säger Aodhán Ó Ríordáin. 

Det kommer i fortsättningen vara olagligt att sälja, distribuera och eller gå med vinst på narkotikaförsäljning. 

► LÄS MER: Andreas, 36 odlade cannbis mot smärtan – frias 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro