ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Irma, 97, åt möglig smörgås – hemtjänsten ingrep inte

Natalie Demirian · 11 Jul 2016
Uppdaterad 11 Jul 2016
Den här bilden tog Jonas Hillerström på smörgåsen som Irma, 97, åt. 

Den här bilden tog Jonas Hillerström på smörgåsen som Irma, 97, åt.  Foto: Privat


97-åriga Irma i Karlskrona åt en möglig smörgås medan hemtjänsten satt bredvid henne utan att ingripa. Något som gav hennes anhörige Jonas Hillerström en rejäl chock. "Det finns inte någon förklaring man kan komma med", säger han till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var vid 09-tiden på lördagsmorgonen som Irma, 97, skulle gå på dop. Jonas Hillerström, exmake till Irmas barnbarn, gick hem till Irma för att hämta henne och se till att hemtjänsten fått i ordning henne. På plats fanns en medarbetare på hemtjänstföretaget Gertrud Care AB som satt med Irma, som har väldigt dålig syn, i köket.

– Jag såg att Irma satt med smörgåsen på bilden. Jag frågade medarbetaren vad hon höll på med. smörgåsen var ju alldeles möglig. Jag frågade henne varför hon inte tagit bort den, men jag möttes bara av en frågande blick och hon svarade att Irma ville äta den. Då sa jag att det spelar väl ingen roll, smörgåsen är alldeles möglig och brödmögel är ju giftigt. Hon sa bara något i stil med att vårdtagarna har rättigheter, säger Jonas Hillerström till Metro.

När chocken började släppa blev Jonas Hillerström arg i stället. Han säger att det inte är första gången de har problem med Gertrud Care och han ringde Gertrud Weiselblad, vd på företaget.

– Hon verkade inte särskilt upprörd eller engagerad. Det finns inte någon förklaring man kan komma med som på något sätt kan ha någon relevans här. 

Efter dopet gjorde Jonas Hillerström en polisanmälan.

– Jag hade inte låtit någon äta den här mackan, inte ens en hund. Vad händer med alla de som inte har en sådan som mig som ställer till med ett litet helvete när de gör något så här dumt? Vad får de utstå?

Gertrud Weiselblad säger till Metro att det handlar om en kund som har en hög integritet.

–  Ett område kunden vanligtvis inte låter oss vara i är köket. På morgonen så bad kunden ändå undersköterskan att komma in dit och då hade kunden själv gjort sin smörgås. Undersköterskan upplyste naturligtvis kunden om att det var lite mögel på kanten men kunden sa att "jag äter vad jag vill". Undersköterskan erbjöd sig att göra en annan frukost, men kunden avböjde med bestämdhet.

Hon säger att brödet som Irma åt inte är densamma som Jonas Hillerström tagit en bild på.

– Utifrån den information vi fått av undersökterskan så är bilden på Facebook inte en bild på samma bröd. Det här brödet hade lite mögel på kanten.

Enligt henne så kan de som hemtjänstföretag som bedriver verksamhet under socialtjänstlagen inte göra så mycket i situationen.​

– Den lagen utgår från att man har ett självbestämmande. Det är som alkoholisten, när denne sitter med sobril och med whiskyflaskan. Man kan inte göra något som personal i det läget förutom att vädja till individen. Man får inte göra något mot individens vilja. 

Jonas Hillerström menar däremot att personalen inte hade några problem med att slänga de andra brödbitarna efter att han gått därifrån.

–  Vi har ingen anledning att ljuga om det här eller om bilden. Vad skulle vi vinna på det? Vi hade redan fullt upp i går med dopet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro