ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Irriterad personal opererade fel ben

Emmelie Wallroth · 5 Sep 2014
Uppdaterad 6 Sep 2014

Foto: TT


En patient som skulle opereras i högra benet blev i stället opererad i det vänstra – på grund av att personalen på sjukhuset var irriterad”.

klar

Artikellänk är kopierad

Patienten skulle opereras med en så kallad balongsprängning på Karolinska sjukhuset för en kärlförträngning i det högra benet.

Men efter operationen upptäckte läkaren att han hade utfört den i fel ben, enligt en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Enligt sjukhuset berodde misstaget bland annat på att operationen var försenad – vilket ledde till irritation och oklar arbetsfördelning hos personalen.

En ny operation utfördes tre dagar senare – men tekniskt kunde man aldrig åtgärda förträngningen i det högra benet, står det i anmälan. Misstaget ska ha orsakat ”onödigt lidande för patienten” och Ivo kritiserar nu läkaren som utförde ingreppet.

Enligt ett yttrande från sjukhuset har man bland annat vidtagit åtgärder som ”förbättrad kommunikation” mellan röntgen- och operationspersonal och tidseffektivare förberedelser genom ”klarläggande om varje medarbetares ansvar”, vilket ska minska irritationer bland personalen.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro