ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Irriterade när vi driver in deras guldkedjor”

Leif Oldenburg · 8 Jan 2013
Uppdaterad 8 Jan 2013
26-åringen, som sköts i huvudet av polis under ett guldrån i Södertälje i fredags, är en av alla de grovt kriminella som krävs på stora summor av Skatteverket. Och  myndigheternas nya vapen mot den organiserade brottsligheten håller på att bli en framgång.

26-åringen, som sköts i huvudet av polis under ett guldrån i Södertälje i fredags, är en av alla de grovt kriminella som krävs på stora summor av Skatteverket. Och  myndigheternas nya vapen mot den organiserade brottsligheten håller på att bli en framgång. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX


Nu slår myndigheterna till mot den organiserade brottsligheten där det svider som mest – smycken, bilar och hus drivs in för att betala skatteskulder.

klar

Artikellänk är kopierad

Myndigheternas gemensamma kamp mot den organiserade brottsligheten är på väg att bli en stor framgång. 

Förra året fastnade drygt 700 företag och privatpersoner i skattemyndigheternas specialgranskning.

Tillsammans upptaxeras de nu med 1,1 miljard kronor. Mycket handlar om momsbluffar, svartjobb och obetalda tullavgifter.

– Alla är inte så pigga på att göra rätt för sig. Men de blir väldigt irriterade när vi driver in deras guldkedjor och bilar, säger Pia Bergman, nationell samordnare på Skatteverket.

Sedan 2008 samarbetar en rad svenska myndigheter i kampen mot den organiserade brottsligheten. Redan 2011 ledde satsningen till cirka 200 utdömda fängelseår och nu börjar jakten nå ända ner i gängens plånböcker. 

Skattemyndigheterna får tips från polisen om personer och företag som är värda att specialgranska. Kontrollen omfattar både de utpekade och alla som finns i deras omgivning. Det hjälper inte att skriva lyxbilar på flickvänner och kompisar. 

– Vi kartlägger hela deras ekonomiska liv och ser om det är rimligt. Vi tar deras vinst, helt enkelt. Det ska vara svårt att tillhöra den organiserade brottsligheten, säger Pia Bergman.

Förra året överlämnade Skatteverket cirka 500 fall till åklagare. 

I år kan siffran bli ännu högre.

Läs mer om Södertäljerånet på sidan 10.

Skjuten guldrånare på svarta listan

Sköts under guldrånet

• Man, 26 år. 26-åringen som sköts av polis vid guldrånet i Södertälje tillhör dem som fastnat i Skatteverkets jakt på kriminellas tillgångar. Mannens namn finns med på verkets ”svarta lista” och han krävs på ytterligare 210 000 kronor i skatt. Upptaxeringen skedde knappt tre månader före rånet. 26-åringen lämnade ingen deklaration för inkomståret 2011, men Skatteverket uppskattar hans oredovisade inkomster till 700 000. Det grundas på att han under året köpte fyra bilar av märket Porsche, Audi, Nissan respektive BMW för ett uppskattat belopp av 650 000 kronor. Tre av bilarna såldes snabbt vidare. Mannen träffades i huvudet av en poliskula i samband med rånet i fredags. Han vårdades ännu i går kväll på sjukhus, och hans tillstånd beskrevs som ”mycket kritiskt”. 

Står nära kriminella ledare

• Man i 40-årsåldern. Står nära personer som under flera år utpekats som ledande i Stockholms kriminella värld. Har även fungerat som livvakt och mellanhand i större affärer. Upptaxerad. Krävs på ytterligare 270 000 kronor i skatt.

Rymde flera gånger

• Man i 35-årsåldern. Dömd till långa fängelsestraff för bland annat rån och misshandel. Utpekad som en av ledarna i ett kriminellt nätverk. Har flera gånger lyckats rymma från säkerhetsanstalter. Upptaxerad. Krävs på ytterligare 17 661 kronor i skatt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro