ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IS-återvändare ville ha medalj för mord – döms till långt fängelsestraff

Jesper Lindqvist · 2 Maj 2019
Uppdaterad 2 Maj 2019
Den 31-årige IS-återvändaren döms till 15 år och tio månaders fängelse för mord.

Den 31-årige IS-återvändaren döms till 15 år och tio månaders fängelse för mord. Foto: Polisen/Filip Erlind/TT


Den 31-årige mannen högg sitt offer i huvudet med en sax upprepade gånger, i samband med en uppmärksammad gängkonflikt. Nu döms han till fängelse i 15 år och tio månader för mord.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under förra sommaren som händelserna ägde rum i Vivalla, utanför Örebro. Enligt åklagare Krister Petersson ska upprinnelsen till dåden ha varit en konflikt mellan kriminella grupperingar.

Två personer på moped hade då tagit sig till ett bostadsområde, beväpnade för att med våld konfrontera en tredje person. När personen påträffas utbryter skottlossning varpå alla inblandade blir träffade och den attackerade personen avlider efter att ha försökt fly platsen.

LÄS MER
Advokat: Dubbelmordet i Vivalla filmades

31-åringen som nu döms för mord kommer in i handlingarna efter att en av de två ”mopedkillarna” påträffats. Han utsätts för en brutal dödsmisshandel, och bland annat hugger 31-åringen honom i huvudet upprepade gånger med en sax. Under misshandeln ska han enligt vittnesuppgifter också ha sagt ”döda honom, döda honom”.

”Jag borde få ett pris”

Till bakgrunden hör även att den 31-årige mannen 2013 bestämde sig för att resa och strida för IS i Syrien. Efter några månader var han tillbaka, och i Kriminalvårdens utredning målades bilden upp av en man som tidigare haft problem med rättvisan, men som i fjol sökt sig till universitet för vidareutbildning.

I förhör menade 31-åringen att han förvisso misshandlade mannen, men att syftet egentligen var ett helt annat.

”Om jag går därifrån kan han ställa sig upp och ta ett vapen… han kan träffa sin kompis och… fortsätta med deras dödsrunda. Det här kallas för civilkurage. Jag har ju räddat folk, jag borde få ett pris”, sade han då.

Nu döms 31-åringen till fängelse i 15 år och tio månader för mord och övergrepp i rättssak. Ytterligare en person som medverkat vid dödsmisshandeln döms till 13 år och tio månaders fängelse för mordet. Utöver dessa ska fyra personer till ha varit med och bidragit till dödsmisshandeln – två döms till fängelse och två till ungdomsvård.

Risk för upptrappning

En av de två männen som enligt åtalet tog sig till bostadsområdet och började skjuta släpptes i mitten av april i väntan på dom. Nu frikänns den 21-årige mannen helt och hållet.

”Tingsrätten finner…att det sammanvägda värdet av den bevisning som har åberopats till stöd för gärningsbeskrivningen inte är så högt att det räcker för att beviskravet – ställt utom rimligt tvivel – är uppfyll”, skriver tingsrätten om den tidigare mordåtalade 21-åringen.

En källa med insyn i polisens arbete har tidigare berättat för Metro att det nu finns en risk att gängkonflikten i Örebro trappas upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro