ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IS gör hårt motstånd vid sista fästet – slår tillbaka från tunnlar

Annica Ögren · 4 Mar 2019
Uppdaterad 4 Mar 2019
IS sista fäste i Baghouz, sydöstra Syrien, beskrivs nu som omringat. Men trots det slår IS tillbaka hårt, bland annat från tunnlar som de grävt runt byn.

IS sista fäste i Baghouz, sydöstra Syrien, beskrivs nu som omringat. Men trots det slår IS tillbaka hårt, bland annat från tunnlar som de grävt runt byn. Foto: TT/RODI SAID


Hundratals IS-krigare, många som beskrivs vara utländska jihadister, fortsätter göra motstånd mot de kurdledda Syriska demokratiska styrkorna, SDF, vid IS sista fäste i Baghouz, sydöstra Syrien. "De är en stark fiende", säger en befälhavare.

klar

Artikellänk är kopierad

SDF-milisen uppger att IS fortfarande gör hårt motstånd och att stora delar av byn där strider nu pågår är försåtminerad.

IS har använt sig av flera självmordsbombare i vad som kallas den sista striden, och ska även ha grävt tunnlar runt byn. Det rapporterar svenska Yle.

Den kurdledda och USA-stödda milisen började avancera mot fästet igen i fredags efter ett tio dagars uppehåll för att ge civila möjlighet att fly.

Med SDF-styrkorna i både väst och öst – som även uppges lyckats skära av den sista underhållsleden in till orten – och med den syriska regimen och Ryssland på andra Eufrat-floden som skär genom byn, beskrivs IS nu som omringat.

The Guardian beskriver att det enda som finns kvar av kalifatet nu är rök och eld. Det finns ingenstans för de sista IS-krigarna att ta vägen.

Placerar ut minor och prickskyttar

I det sista fästet beskrivs IS stridstaktik gå ut på att i mindre enheter göra snabba motangrepp för att sedan lägga ut minor innan de retirerar på nytt, enligt Yle.

IS har enligt den kurdiska styrkan också placerat ut ett stort antal prickskyttar i olika byggnader runt om byn.

Omkring 1 000 till 1 500 motståndare tros gömma sig i Baghouz, tillsammans med ett okänt antal kvinnor och barn, enligt The Guardian.

SDF tror att ledande krigare eventuellt kommer försöka muta sig ut ur byn och fly mot Abu Kamal, byn på södra sidan floden.

”De är en stark fiende”

Enligt en befälhavare vid namn Akeed, deltar även kvinnor i striderna på IS-sidan, rapporterar AP. Han beskriver striden mot det sista fästet som svår.

˗ De har sagt de kommer att strida. De är en stark fiende, men de är belägrade på tre fronter. Vad kan de göra? Anfalla för att bevisa vilka de är, säger han, till AP.

USA har genomfört flygräder i Baghouz för att öppna väg för SDF.

Flygräderna har dock kritiserats av den syriska regimen som hävdar att amerikanarna använt sig av fosfor i räderna.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro