ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

IS: Mördarna i USA var våra anhängare

TT · 5 Dec 2015
Uppdaterad 5 Dec 2015
Ett minneskors har satts upp vid det center för funktionshindrade där masskjutningen ägde rum.

Ett minneskors har satts upp vid det center för funktionshindrade där masskjutningen ägde rum. Foto: ames Quigg/TT/APFoto:


Det gifta paret sköt ihjäl 14 människor i Kalifornien. Dådet utreds som terrorbrott, men enligt FBI tyder inget på att paret varit del av något nätverk. Nu hävdar IS att de var anhängare till extremiströrelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Masskjutningenterrorbrott i San Bernardino utreds som ett , efter rapporter om att kvinnan på Facebook svurit trohet till IS ledare. Den sociala mediejätten har bekräftat uppgifterna, liksom rapporter om att hon då använt ett annat namn.

►Offren för masskjutningen namngesLÄS MER: 

Enligt FBI-chefen James Comey finns dock inget som tyder på att paret varit del av något nätverk. Men enligt tidningen Los Angeles Times, som hänvisar till en källa inom rättsapparaten, har mannen haft "någon slags kontakt" med personer från al-Qaidakopplade Nusrafronten i Syrien och al-Shabaab i Somalia.

IS: Anhängare bakom dåd

Samtidigt har den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) gått ut med ett uttalande i sin egen radiokanal al-Bayan om att två av dess anhängare låg bakom attacken. Källor inom den amerikanska regeringen har tidigare sagt att det inte finns några bevis för att IS varit inblandad i dådet.

►LÄS MER: Upp emot 14 döda i skottdåd i USA

Paret sköts till döds i en skottväxling med amerikansk polis, några timmar efter dådet då paret i militärliknande svarta kläder stormade in på en personalfest för offentliganställda i San Bernardino och öppnade eld med automatkarbiner och pistoler.

Utöver de 14 dödsoffren, skadades också 21 personer. För två av dem är tillståndet kritiskt.

Bombfynd i hemmet

I parets gemensamma hem har utredarna hittat en omfattande arsenal med vapen, bland annat kring ett dussin rörbomber. Paret hade även placerat ut en hemmagjord bomb i byggnaden där festen hölls, men sprängladdningen detonerade aldrig och kunde oskadliggöras.

Att dådet tycks ha varit planerat är också en faktor som bidragit till att utredningen har hamnat på terrorspåret.

►LÄS MER: USA-skytt kopplas till terrorgrupper

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro